február 5, 2017

Mivel eljutottunk az NBU-ban a második nagyobb állomáshoz, ami az elindulás, ez rányomta a bélyegét erre az írásra is, pedig el se mentem a postára. Ez a hétindító épp ezért kicsit gonoszabb lesz a többitől, mert nem lesz benne semmiféle jól bekuckózós írásgyakorlat, elgondolkodtató eszmefuttatás, sem szívet melengető metafora.

A fent említett programban minden hónap másról szól, például a január a célkitűzés hónapja volt, annak is a tervezgetős fázisáról szólt, ami fontos és jó, sok mindenre használhatjuk, de ha nem váltunk át utána cselekvősbe, akkor rögtön a hajunkra is kenhetjük, és talán még jól is állna, de nem arra való. A célkitűzés tervezési része pont arra jó, hogy rákészüljünk az utána következő, magunkat odatevős napokra.

A február tehát az elindulás hónapja. Miért is ne indulnál el te is?

Indulj el!

Ne, kérlek, ne kezdj el cipőt húzni, még nem mondtam, hogy hova is megyünk. Ha meg akarod tudni, hogy hol van a kutya elásva, akkor hátrébb az agarakkal.

A célkitűzésben ugyanis van két zsákutca. Az egyik amolyan igazi zsákutca - totálisan nem vezet sehová. Ez az agyontervezés. Azt jelenti, hogy hihetetlen módon megtervezzük, mit fogunk tenni, átgondoljuk még a bét is, felkészülünk a legrosszabbra, a legjobbra és legközepesebbre is, erőforrásokat gyűjtünk, számba vesszük a lehetőségeinket és jól megrágjuk mindent, alaposan a végére járunk minden kezdetnek - de soha nem indulunk el. A terv egy helyben áll, sehova sem megy, legfeljebb csak füstbe.

A másik zsákutca tulajdonképpen nem igazi zsákutca, mert valahova kilyukadunk, de sajnos teljesen megjósolhatatlan, hogy hova. Többnyire akárhova, de gyakrabban bárhova. Ez az agyoncselekvés. Azt jelenti, hogy Hübele Balázs módjára a hasunkra csapva (jaj) elindulunk bele a nagy vakvilágba, és nem követjük a tervet, mert nincsen olyanunk. Ösztönösen követjük a zsigereinket inkább, azok pedig elég kacskaringós vonalat írnak le, s végül mindannyian tudjuk, hogy hova lyukadnak ki. Az ilyen cselekvés egyébként jobb, mint az agyontervezés, mert jó megérzéssel és egy kis szerencsével egészen jó dolgok is kisülhetnek belőle - de többnyire sajnos csak összekuszálunk mindent.

Nos, buzdítottalak már többször is arra, hogy készíts nagyszerű terveket. Most azonban eljött az ideje, hogy elindulj, és valóra váltsd azokat.

Ez pedig, ha igazán tenni akarsz a változásért, bátor tetteket követel meg. Én azt mondom, ha nagy eredményekre vágysz, ne aprózd el: nagy tettekre van szükséged. Oda kell tenned magad, és ha már ott vagy, akkor nem szabad megállni. Fejest kell ugrani a nagyvilágba, és aztán cselekedni.

Ezt javaslom most neked is. Gondolj a jelenlegi élethelyzetedre, aztán gondolj a céljaidra, és utána csináld. Mi volna ezen a héten a legnagyobb húzásod? (Fogorvosok ne értsék félre ezt a kérdést, csak képletesen értettem.)

Ha már évek óta őrlődsz a munkahelyeden, akkor, még mielőtt teljesen darabokra esnél, tegyél valami igazán nagy dolgot.

Például:

  • Olvass be a főnöködnek.
  • Mondj föl.
  • Mondj le.
  • Add be a pályázatodat új munkahelyekre.
  • Menj el betegszabadságra.
  • Késs el egy órát.

Bátor cselekedetek ezek?
Azok, persze, hogy azok. És lehetnek eszement baromságok is, de ez csak egy példa volt. Mindjárt mondok egy másikat.

Évek óta külföldi utazásról álmodozol, de sosem mész sehová?

  • Foglald le a repülőjegyed már most!
  • Kezdj el külföldi nyelvül tanulni!
  • Regisztrálj külföldi munkakeresőbe!
  • Indulj el stoppal!

Vagy nézzünk még egy példát.

Világéletedben a béka segge alatt volt az önbizalmad. Mindig csak álmodtál róla, hogy más emberekkel valódi, önfeledt beszélgetésbe merülj, vagy te magad kezdeményezz társalgást. Félsz emberek közé menni. Nem vagy túl penge, csak tengeted az életed.

  • Iratkozz be társastáncra!
  • Kezdj el flörtölni valakivel, aki szimpatikus.
  • Menj el rendezvényszervezőnek!
  • Jelentkezz élő tanfolyamokra.
  • Vágasd le a hajad!
  • Ejtőernyőzz!

Jó, mindegyikbe bele lehet kötni. De nem ez a lényeg.

A lényeg, kérlek szépen, pontosan az, hogy ezerszer jobb vagy annál, mint amilyennek tartod magad. És ha egyszer igazán elrugaszkodnál a mindennapoktól, olyan magasra szállnál, hogy a lábad sem érné a földet.

Szorítsd magadhoz a komfortzónád, aztán hagyd ott magad mögött. Kívül tágasabb.

Nagyszerű, energikus, változásokkal teli hetet kívánok neked.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>