Szeretnéd magad jól érezni rossz napokon is? Tudod, hogy mit értek rossz napok alatt? Vagy fölött? Azokat a napokat, amikor az apró és alattomos események már jó előre összedugják a fejüket, és addig susmusolnak, amíg ki nem találják, hogyan tudnának a legjobban alád tenni. Összeesküdnek ellened, és aztán teszik a dolgukat. Elméletben esküdnek össze, és gyakorlatban teszik a dolgukat. (Ez az összeesküvés-elmélet.) Amikor reggel felébredsz, már ki van készítve a teli hócipőd az ágy mellé, amelybe mindenképpen ballal fogsz belelépni. Az álom, amelyből ébredsz, rossz lesz, és a reggeli pirítós első gondolata is csak az lesz, hogy odaégjen. Levertebb leszel a kávédtól, pedig azt is le fogod verni az asztalról, és alapvetően elégedetlen leszel magaddal, az egész napoddal, a holdaddal, az életeddel meg a mindeneddel. Eszedbe jutnak majd a súlyos problémáid, a kudarcaid, az elérhetetlen vágyaid, személyre szabott nyomorúságaid és nyűgeid. 

Persze nem a szerencsétlen apróságok miatt érezzük magunkat végtelenül szomorúnak vagy dühösnek néha, azok csak rátesznek egy lapáttal. Sőt, az is előfordulhat, hogy mindig rossz napunk van, és nem kell hozzá semmiféle negatív esemény, mert eleve el vagyunk keseredve.

Talán ezek a rosszaságok belülről fakadnak, mégis külső eseményekhez kötjük őket. De igazából mindegy is a fakadásuk és kötődésük, nem számít, csak az, hogy annyira magunk alatt vagyunk, hogy ha felnézünk, csak a fenekünket látjuk.

Vannak azonban olyan dolgok is, amelyek kihúzhatnak a csávából. Nem akarhatunk örökké csak szenvedni. A cél nem kevesebb, mint hogy akármennyi bajunk is van, és bármi történjék is velünk, mi akkor is legyünk energikusak, vidámak és derűlátók, hiszen ez is lehetséges. Talán te is voltál már olyan nagyszerű állapotban, amikor semmi sem tudott elmozdítani a pozitív hullámhosszról. Miért is ne tehetnénk ezt mindig?

Most tehát tíz olyan dolgot mutatok neked, amely segít pozitív hullámhosszra hangolódni akkor is, ha nem vagy jó passzban. Ha pedig eleve jól érzed magad, és ezekkel a dolgokkal rendszeresen és tudatosan foglalkozol, akkor "boldogságot generálhatsz" az életedben.

1. Légy hálás!

Ha hálás vagy valamiért, az azt jelenti, hogy örömöt okoz számodra annak a bizonyos dolognak a létezése, és tisztában vagy annak az értékével. A hálát érezheted pusztán önmagában. Például a juhász önmagában hálás a pusztán, hogy süt a nap, és a nyáj békésen legelész. De a hálát érezhetjük valaki más iránt is. Akár torony iránt is, de inkább arra gondolok, hogy a juhász hálás a kutyájának, amiért tereli a nyájat. De a juhász hálás lehet a kedvesének is, aki otthon várja, sőt, a kedvese is lehet hálás a juhásznak, így ők együtt lehetnek hálásak, ami már kimeríti az együtt hálás fogalmát is. 

Többféle módon is kifejezheted a háládat. Készíthetsz egy listát mindazokról a dolgokról, amelyek értékesek a számodra és amelyekért hálás vagy. Egy ilyen lista meglepően hosszú tud lenni.
Kifejezheted a köszönetedet azoknak az embereknek, akik segítettek neked, vagy akik folyamatosan melletted állnak. Írhatsz nekik levelet, de elmondhatod szóban is.

Ezeknek a dolgoknak azért van jelentősége, mert egy idő után hozzászoksz az életedben jelen lévő dolgokhoz, és megfeledkezel arról, hogy milyen szerencsés vagy, hogy ezeket birtokolhatod. Hogy egészséges vagy, hogy van munkád, van mit enned, van hol aludnod. Hogy jól van a gyereked, és iskolába járhat. Hogy van számítógéped, telefonod, hogy eléred az internetet. Hogy van egy szerető társad.

Ha mindezeket a dolgokat már teljesen természetesnek veszed, nem biztos, hogy még mindig tisztában vagy azzal, mekkora értéket képviselnek az életedben. Épp ezért fontos néha emlékeztetni magadat, és hálásnak lenni ezekért.

2. Meditálj!

A meditáció ősi módja önmagad megnyugtatásának, a feszültség elvezetésének és egészséged javításának. Ezzel együtt, ha rendszeresen meditálsz, azzal hosszú távon tudod megtámogatni a saját boldogságodat is.

Hozzáteszem, a meditációt nevezhetjük másnak is, például relaxációnak, vagy transznak. Néha nem is tudjuk, hogy meditálunk, pedig de. A többiek talán azt gondolják, simán elbambultunk, de ne dőljünk be nekik.

A meditáció kiüríti az elméd, és felébreszti a benned szunnyadó erőforrásokat.
Van, aki megteheti, hogy harminc-negyven percen keresztül meditál egy nyugodt helyen. Sokan speciális gyakorlatokat végeznek.

Ha neked ezek a lehetőségek nem adattak meg, az nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a meditációról. A nap során sokszor megteheted (akár most is), hogy miközben ülsz a székeden, egyszerűen becsukod a szemed (azért egyet hagyj nyitva, különben hogy olvasod ez tovább?), veszel egy mély lélegzetet, és miközben kifújod a levegőt, elkezdesz befelé figyelni. Ha csupán a testi ellazulásra koncentrálsz, már az is jóleső érzéssel és sok energiával fog eltölteni téged. Ha több időt is rá tudsz szánni egy ilyen nagyszerű gyakorlatra, akkor pozitív gondolati képekkel erősítheted meg a meditációdat, így felkészülhetsz egy meghatározott élethelyzetre, gyógyíthatod magadat vagy kreatív megoldásokat kereshetsz valamely problémádra.

3. Aludj többet!

Imádom ezt a tippet. Annyira szeretem.

Az alvás igazán különleges dolog. Alvás nélkül nem is létezhetnénk, ez egyértelmű, nem mindegy azonban, hogy mennyit alszunk. Természetesen semmit sem jó túlzásba vinni, de ha keveset alszol, akkor már meg is találtad, mit érdemes változtatni az életeden, hogy boldogabb lehess. Aludj többet.

Az alvás kikapcsol. Amikor alszol, akkor tulajdonképpen ideiglenesen kivonod magad a való világ forgatagából. Nem kell azzal foglalkoznod, mennyi dolgod van, hány helyre kellene még menned. Elszállnak befizetetlen csekkek,  az aggodalmak és a félelmek. 

Alvás közben regenerálódik a szervezeted, és utána jobban tudsz figyelni a feladataidra, kevésbé leszel fogékony a negatív dolgokra. Több kísérletet is végeztek, amely mind az alvás pozitív hatását bizonyította. Én is sokat szoktam kísérletezni azzal, hogy sokat aludjak. Sajnos ezeket legtöbbször szabotálják a gyerekeim.

Gondolhatsz arra is, hogy este korábban lefekszel, és nem hajszolod magad éjszakai munkába, vagy arra, hogy reggel kicsit tovább alszol, de ezeket nem mindig teheted meg. Ugyanakkor rendkívül sokat jelenthet egy délutáni szundítás is. Nekem volt egy korszakom, amikor ebéd után elaludtam az asztalon. Csak a fejemet hajtottam le. Érdekes volt.

Külön említést érdemelnek az alvás "melléktermékei", az álmok is. Az álmaid a tudattalan elméd üzenetei, ha képes vagy őket megfelelően értelmezni, kreatív megoldásokat találhatsz aktuális problémáidra. Sokat segít, ha emlékszel is ezekre az álmokra. Ha emlékezni szeretnél rájuk, akkor mindenképpen aludj, különben nem lesz mire emlékezned.

4. Tölts időt gyerekekkel!

Megfigyelted már, hogy ha egy kisgyerek megjelenik valahol, hány felnőtt szája húzódik mosolyra?

Egy 2015-ös tanulmány azt mondja, hogy azok az apák, akik rendszeresen időt töltenek a gyerekükkel, jobban teljesítenek a munkahelyükön is. A gyermekkel töltött idő egyes állítások szerint javítja a "multitaszkolás" képességét is, vagyis nemcsak boldogabbak leszünk a gyermekeinktől, hanem ügyesebbek is. Ezt alá tudom támasztani. A multitaszkolást legjobban ikrekkel fejlesztheted, de ez már kétmagos processzort igényel.

Valahogy úgy van az, ha magad alatt vagy, de veled van a gyereked, akkor egyszerűen nem engedheted meg magadnak, hogy összeomolj. Ezt vehetnénk egy újabb nehezítő tényezőnek is (szegény embert ág is húzza), valójában azonban a gyerek nem ront, hanem javít a helyzeten. Kénytelen vagy aktívnak lenni és pozitívnak tettetni magad - és ettől valóban pozitív és aktív leszel.

A gyerekben még az is nagyon jó, hogy sosem adja fel. Ha romokban heversz a heverőn, úgyis addig ugrál a hátadon, amíg fel nem kelsz. Nincs az a mély depresszió, amiből egy gyerek ne tudna kiásni. Adj neki egy homokozólapátot, és a legmakacsabb probléma gyökerét is feltárja.

5. Menj ki a természetbe!

Amíg a falak szögletessége, a benti világ szürkesége és fénytelensége növelheti a negatív érzéseidet, addig a természet pont ellenkezőleg hat rád.

Már egy reggeli séta is feltölthet pozitív energiával, de ha teheted, érdemes kimenned a természetbe. A természet - mily meglepő - természetes. Természetesen jó. Te, mint emberi lény, szintén természetes vagy.

Azt mondják, húsz percet elegendő friss levegőn töltened ahhoz, hogy pozitív hullámhosszra hangold magad, ráadásul ez még a memóriádat is javítja. Nem biztos, hogy erre jól emlékszem, de majd mindjárt kimegyek, és járok egyet.

Meglepő eredményt közöltek egy 2011-es kutatás kapcsán, amely szerint a boldogságunkra a séta során erőteljesebben hat a levegő hőmérséklete, mint például a szélsebesség vagy a páratartalom. Azt mondják, a maximális boldogság 13,9 C fokon érhető el. Nincsen arról információm, hogy ezt hogyan állapították meg, de kedvem támad beszerezni egy kinti hőmérőt. Bár, ha jobban belegondolok, a benti is megteszi. Érdekes, nálunk télen a nappaliban néha megvolt a 13,9 fok, de valahogy ettől nem voltam boldog. 

6. Légy a szeretteiddel!

Hajlamos vagy bezárkózni, amikor magad alatt vagy? Ne tedd! Ez ugyanis a legrosszabb dolog, amit csinálhatsz. Bármennyire is úgy érzed, hogy eleged van a világból vagy az emberekből, nagyon fontos, hogy ekkor is keresd mások társaságát.

A boldogságodat ugyanis legerőteljesebben az emberi kapcsolataid határozzák meg. Már a gyermekkori kapcsolatok is jelentősek. Állítólag azok az emberek, akik jó kapcsolatot ápoltak a testvérükkel gyermekként, felnőttként magasabb kort érnek meg. Én mindig jóban voltam a tesómmal, így számíthatsz rá, hogy húsz év múlva is töretlenül irkálok neked.

Ha gazdag vagy emberi kapcsolatokban, akkor egészségesebb is leszel, hiszen a betegségek gyökerei főként az egyedül megélt, másokkal meg nem osztott konfliktusokban rejlenek. Ha jót akarsz magadnak, légy nyitott másokkal, tölts minél több minőségi időt a barátaiddal és a családoddal. Ha segítesz másoknak, az szintén boldoggá tesz, hiszen növeli az önértékelésedet. Az igazi öröm pedig az, amelyet másokkal is meg tudsz osztani. Annyira örülök, hogy ezt most elmondhattam neked!

7. Kávé és szertartások

Számtalan tanulmány született mára a kávé és a boldogság közötti összefüggésről. Boldogság helyett persze konkrétabb dolgokra fókuszáltak, mint például a depresszióra való hajlam. A kutatások erősen ellentmondásosak, nem kívántam bennük mélyebbre merülni, talán csak annyit hámoztam ki belőlük, hogy napi nyolc kávét nem tanácsos átlépni. Ezt nem úgy értem, hogy leteszel a földre nyolc feketét, és átlépsz rajtuk, hanem... érted, hogy értem.

Most valójában a kávéról, mint szertartásról beszélek. A szertartás olyan egymást követő lépések sorozata, amely egyfajta ünnepélyes jelleget kölcsönöz magának a szokásnak, amely enélkül egyszerű gépies cselekvés maradna csupán. Ha azonban a kávézás ennél több, akkor igenis boldogságfaktor, nem is kicsit. Nekem nagy, de tudom, hogy nem mindenki szereti a kávét - ők viszont ihatnak teát. Vagy tejszínhabos kakaót. Vagy egy fél Unicum-ot, de az más lapra tartozik, és mielőtt azt mondanám, hogy az nem is a boldogság forrása, jobb, ha áttérek a következő pontra.

8. Tölts időt állatokkal!

Nem a főnöködre gondolok. Igazi, szőrös állatokra. (Nem, még mindig nem a főnököd.)

Van kutyád? Nekem van. Nem is egy, és még macskám is van. A kutyák a Kókusz, meg a Zoli. Velük már találkozhattál korábbi blogbejegyzéseimben. Zolika úgy néz ki, mint egy zsámoly. Némileg úgy is viselkedik. Egyesek örömmel fedezik fel pár napi ismeretség után, hogy "Jé, a Zolikának van lába?". Ez már önmagában is a boldogság egy tényezője szerintem. A macskám az a Tipli. Kedves jószág, hogy a macska rúgja meg.

Az állatokkal töltött idő bizonyítottan boldoggá tesz. Nem arra gondolok, amikor szétrágják a papucsod, vagy lepisilik a táskád, az valami más, de, hát, minden jóban van valami rossz.Az állatok nem játsszák meg magukat, mint az emberek. (Kivéve a Zoli, de neki jól áll.) Az állatok őszinték, kedvesek, és sokszor még cukik is.

Ha simogatod a kutyádat, az elvezeti a stresszt belőled és a kutyából is. Vélhetően a földbe, mert valahova mennie kell a stressznek is. Azt mondják, az állatokkal való kommunikáció csökkenti a vérnyomásod. Szóval sose ordíts velük, mert az pont növeli.

Ha van egy állatod, az egy jó terápiával is felér. Számos pozitív hatása lehet, ha szereted az állatokat, és időt töltesz velük. Állati, hogy mire képesek.

9. Írj!

A naplóírás mindenképpen hasznos dolog. Korábban említettem, mennyire fontos, hogy a konfliktusaidat ne elszigetelten éld meg. Ha azonban nincs kinek elmondani, akkor mégiscsak maradnak rossz helyen: benned. Nos, pont ez a jó az írásban. Míg az emberek között nem találhatsz mindig olyat, aki ráér, akit érdekelnek a problémáid, és aki nemcsak szívesen meghallgat téged, de meg is ért, addig a füzeted mindig nyitva áll előtted, a tolladra mindig számíthatsz.

Ha a padlón vagy, nyúlj fel az asztalhoz, és vedd magadhoz a füzeted és a tollad. Írd ki magadból a bánatod.

Kevesen tudják, hogy a kreatív írásnak vannak olyan formái, amikor kifejezetten önmagadnak írsz. Még elolvasnod sem kell, amit írtál.

Persze, nemcsak annak van haszna vagy értelme, hogy a sérelmeidet kiírod magadból, olyat is lehet, hogy az örömeidet beírod magadba. A rossz emlékeket átírhatod, a sikereidet felírhatod, az eredményedet leírhatod. Ki, be ,át ,le ,fel... Hát nem csudálatos, hogy keresztül-kasul íratsz bármit?

10. Mozogj!

Bizony, érdemes felemelned a hátsó fertályod, és mozgásba lendülnöd rendszeresen. A depresszió arról szól, hogy magadba roskadtál, és nem látod a bánatodtól a lehetőségeidet. A rossz kedv mozdulatlan, a szomorúság megköt, a bánat dermesztő.

Épp ezért kell meg- és kimozdulnod. Szaladj, ugrálj, biciklizz, ússz, hányj cigánykereket, vagy borsót a falra, mindegy mit teszel, csak mozogj!

Ha azt gondolod, ezt nem engedheted meg magadnak, mert az uszoda félóra ide, meg negyven perc vissza, mert akkor már biztosan fáradt is leszel, és akkor még nem is úsztál, akkor túl nagyban gondolkozol. Már hét perc mozgás is minőségileg növeli a pillanatnyi jókedvedet, energiaszintedet, pozitív gondolkodásodat, szóval egy csomó jóságot okoz neked. Nos, akkor... Egy, két, há...

Nos, ez a téma megint olyan gazdag, hogy ezt a tíz tippet kiegészíthetnénk még tízszer tízzel, de akkor az már a hogyan rekesszünk Dunát című fejezet volna, így nincs is más hátra, minthogy nézz előre, használd ezt a tíz tippet vagy többet, és légy nagyon boldog! Csodás hetet!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>