Célkitűzés alapok – Nagy Belső Utazás

Célkitűzés alapok

Az NBU nem kifejezetten célkitűzési program, de azért az is. Mondjuk úgy, hogy van egy erőteljes célkitűzési alapja, hiszen maga a program a személyes változásra irányul. 

Amit észrevettem, hogy sokan ott követik el a hibát, hogy úgy kezdik el meghatározni a céljaikat, hogy azt sem tudják, valójában mi motiválja őket. Ez alatt nem külső motivációt értek, hanem azt a belső mozgatóerőt, amely a valós értékeket hivatott megteremteni az életedben.

A legnagyobb hiba a célkitűzésben

Mondjuk, hogy elhatározod, hogy orvos leszel. Szorgalmasan tanulsz, jelentkezel az egyetemre, és hosszú évek kimerítő​ munkája során eljutsz oda, ahova indultál: Fehér köpenyben fogadod a betegeidet, és gyógyítasz.

De nem vagy boldog. Valami hiányzik. Kikapcsolódásként sportolsz, és olyankor mindig feltöltődsz.

Aztán egyszer csak ráébredsz, hogy sokkal többet kapsz a sporttól, mint attól, hogy orvos lett belőled. Ha elölről kezdhetnéd az egészet, akkor sporttal kapcsolatos pályán indulnál el.​

Nos, ez a tipikus esete annak az elhibázott célkitűzésnek, amikor nem vagy tisztában azzal, hogy mi a személyes értékrended. Épp ezért a céljaink kitűzése előtt először is meg kell találni azokat. Amíg nem találtad meg az igaz céljaid, nincs is mit kitűzni. Ahhoz pedig, hogy megtaláld a valódi céljaid, tudnod kell azt, hogy mi az, ami számít.

Persze sosem csak egy dolog a fontos. Nem lehet csak egyetlen fontos dolog az életedben. Számít a pénz, az egészség, a biztonság, az emberi kapcsolatok, az elismerés, a fejlődés, a kaland, a szórakozás. A család, a szerelem, a barátság. Ezek persze csak a legalapvetőbb emberi értékek, mert vannak ennél sokkal speciálisabbak is. Több száz különféle érték létezik, mert minden embernek más és más a fontos. És még ha azt is mondom, mindenkinek sokat jelent a biztonság, akkor is egyénként különböző, hogy mit értük biztonság alatt.

Éppen ezért az NBU programjában azzal kezdjük, hogy meghatározzuk a személyes értékeinket. Ez tulajdonképpen egy lista. Ha a listánknak már az első öt elemét ismerjük, azzal el tudunk indulni.

Lehetséges, hogy te kapásból fel tudod sorolni a számodra legfontosabb dolgokat az életben. Még az is elfordulhat, hogy képes vagy ezeket fontossági sorrendbe állítani.

Vagy nem. Nem mindig egyértelműek ezek a dolgok, sőt, a tapasztalat azt mutatja, hogy igencsak sok kérdés van a fejünkben ezzel kapcsolatban. Az alapvető személyes értékrendünk meghatározására ezért különféle gyakorlatokat alkalmazunk. Ezek között vannak tudatos gondolkozáson alapuló feladatok, és ún. metaforikus módszerek. Ezek azok a gyakorlatok, amelyeknek az eredményeként létrejön az életed legfontosabb listája.

Mennyire vagy elégedett az életeddel?

A következő lépés, ha már egyszer tisztában vagy az értékrendeddel, hogy elgondolkozz azon, mennyire vagy elégedett ezekkel.​ Ha fontos a pénz, és van is pénz, akkor minden rendben.Ha azonban nincs pénz, akkor rosszul érezzük magunkat.

A különféle értékek között még ha képesek vagyunk is meghatározni a fontossági sorrendet, akkor is nehéz eldönteni, hogy melyikkel érdemes foglalkoznunk, mert ezek szoros kölcsönhatásban állnak egymással. Ha van pénz, könnyebb az egészségedre figyelni. Ha egészséges vagy, ​eredményesebb leszel a munkában, és ettől persze több pénzed is lesz. Ha sikeres vagy, a párkapcsolatban is növekednek az esélyeid. Mindezek a dolgok a valóságban persze sokkal bonyolultabbak.

Ha ezeket átlátod - és erre nagyszerű vizuális modellek léteznek -, akkor végre hozzáfoghatsz a céljaid összegyűjtésének. Sok-sok célt meghatározhatsz, amelyeket aztán később rendezgethetsz, rendszerezhetsz, feloldhatod a köztük lévő ellentmondásokat, és végül kiválaszthatod a legfontosabbakat.​

Aztán jöhet egy újabb szakasz a célkitűzésben...

Oszd meg, hogy más is olvashassa!
Tibi
 

>