Hétindító: Három fontos szó (Kreatív írásgyakorlat) – Nagy Belső Utazás

Hétindító: Három fontos szó (Kreatív írásgyakorlat)

Korábban már írtam neked arról, hogy melyik a leg-leg-legjobb módszer, amely megoldja a problémáidat. Abban az írásban ahelyett, hogy kíméletlenül lerántottam volna a leplet, inkább szelíden felhajtottam a fátylat a számomra legkedvesebb személyiségfejlesztő módszerről, a belső írásról, sőt, megmutattam neked, hogyan tudod azonnal elkezdeni azt. Ha ezt kihagytad volna, egyet se bánkódj, kettőt meg főleg ne, hiszen most is elolvashatod.

Ha már önmagában ezt az egyet alkalmazod a mindennapokban, akkor melléd szegődik a változás, így biztosan nem leszel egyedül. Ahogyan azt Julia Cameron megírta "A művész útja" c. nagyszerű könyvében, sokan vannak, akik képesek tíz éven keresztül (és tovább) rendszeresen, napi szinten alkalmazni a reggeli jegyzetelést (morning pages), ami tulajdonképpen ugyanaz, amiről az előző bekezdésben említett cikkemben írtam. Csupán annyit kell tenned, hogy minden reggel előveszed a füzeted, és teleírsz három oldalt abban. Nálam jelenleg egy oldal a minimum, de most egy A4-es méretű spirálfüzetbe írok, ahol az egy oldal az tizenkét perc. Néha, ha nagyon elszalad velem ló, negyven-ötven percig is írok, s csak aztán szállok le a lóról. Neked azt javaslom: minimum hat percig írj! Az egy oldalnak felel meg egy A5 méretű füzetben.

Ebben a hétindítóban elmondom neked, miért jó neked a szabad írás, és szeretném, hogy ki is próbáld, mert akkor sokkal jobb lesz ez a heted. Én is csinálom, hogy az enyém is sokkal jobb legyen. Ha pedig egyszerre jó két embernek, az igazán szerencsésnek mondható.

Nos, elsőként nézzük, hogy mire jó egyáltalán a szabad írás.

Miért jó neked a szabad írás?

Ha alkalmazod a szabad írást:

Kapsz egy pillanatnyi csendet a rohanó világban.

A belső írást nem tudod másképpen csinálni, csak teljes figyelemmel. A papíron történő gondolkodás annyira intenzív, belső folyamat, hogy ha csinálod, nem tudsz belőle kizökkenni. Az persze megtörténhet, hogy a szürke hétköznapok ezen megsértődnek (főleg a hétfő, az a legérzékenyebb, az egy igazi nebáncsvirág), és ha már nem tudnak téged kizökkenteni, ők maguk beszivárognak az írásodba. Csakhogy egy szürke hétköznap legtöbbször a belső írásodban rögtön kap egy árnyalatnyi kéket, aztán néha még zöldet is, meg sárgát. Később majd magad is észreveheted, hogy a belső írással kiszínezheted a mindennapjaid, pont úgy, mint egy felnőtt kifestőt.

Felébreszted a benned élő művészt.

Itt arra gondolok, amit Julia Cameron úgy hív, hogy művész-randevú. Ez azt jelenti, hogy találkozol a benned élő művésszel. Mert ne is mondd nekem, hogy nincsenek művészi hajlamaid, hiszen mindenkinek vannak, csak a legtöbbször ezt a szegény bennünk élő művészt már az általános iskolában jól kinevették, beszabályozták, esetleg leordították, így valahol még beljebbre költözött. De ott van az. Most írhatsz neki, és a szabad írással töltött napok után eljön majd a perc, amikor ő visszaír neked. És ekkor…

Kreatív leszel - végérvényesen és mindent elsöprően.

Ismered az írói blokkot? Ha igen, akkor rázd meg a kezét, és köszönd meg neki, hogy eddig veled volt – sajnos többet nem találkoztok. Nincs ugyanis az az írói blokk, amely megállja a helyét egy kreatív írásfolyamattal szemben. Nincs olyan gátlás, félelem vagy makrancos csököny, amelyet ne mosna el a betűk áradata, amely a tolladból ömlik ki a füzetedbe. Akármilyen feladat is vár rád, ha úgy érzed, hogy nincs ötleted, vedd elő a füzeted, és adj magadnak hat percet. A hetedik percben aztán kezdd el kiválogatni a rengeteg, fantasztikusan jó ötleted közül, hogy melyek azok, amelyeket azonnal elkezdesz megvalósítani. A többit hagyd későbbre.

Gyógyítod a lelked.

Tudod, amilyen sértődősek a hétköznapok, olyan őszinte lehetsz a füzeteddel. Bármit leírhatsz. Ordíthatsz, toporzékolhatsz. Jól megmondhatod, mert tudod, az a helyzet, hogy igazad van. Néha már nekem is tele van a hócipőm a világ legjava részével. Bizony. Tudom ám utálni a dolgokat rendesen. És ebben rejlik az írás egyik szépsége. Amikor ugyanis a világ legjava részét már erősen utálom, és jól megmondom neki, amikor már minden haragom vérvörös tintával kifröcsögött a papírlapra – nos, akkor előjönnek azok a dolgok, amelyek viszont továbbra is szépek maradnak. A többi pedig elkezd fabatkát sem érni. Az ilyen írás gyógyít. Nem képletesen gyógyít, mert nincs az a képlet, amivel ezt leírhatnád – tényleg gyógyít. Így ha beteg vagy, felírok neked most napi háromszor hat perc írást, étkezés előtt, egy tejszínhabos kávéval bevéve.

Sorolhatnám a további előnyöket, de nézzünk inkább egy izgalmasabb dolgot.

Arra kérlek, hogy most keríts magadnak egy tucatnyi szabad percet. Ha csak tíz perced van, akkor nyúlj be a farzsebedbe, a retikülödbe, a pénztárcádba, és keress még két szabad percet. Ha megvan mind a tizenkettő, akkor végezd el a következő gyakorlatot. (De nem árt az sem, ha kéznél van még hat perc, mert úgy még többet ki tudsz hozni ebből az írásból.)

Három fontos szó (Kreatív írásgyakorlat)

Ez egy elég egyszerű gyakorlat. A célja csupán annyi, hogy jobban érezd magad (és ez azért elég sok). Ha nem vagy jól, jót fog tenni. Ha már eleve jól vagy, fel fog dobni. Ne félj, nem esel vissza a földre egyből, szép lassan ereszkedsz majd le nap közben. Olyan ez, mint a nevető gáz: pár óráig elvagy vele.

1

Szabad írás

Írj a füzetedbe vagy egy papírlapra hat percen keresztül, folyamatos kézírással és csakis azzal, megállás nélkül bármiről, ami a fejedben van, ami a lelkedet nyomja, ami foglalkoztat mostanában, vagy ebben a szent pillanatban.
Gondolkozhatsz közben nyugodtan, de azt, amit gondolsz, egyből írd is le. Semmi se maradjon ki a gondolataid közül. Nem kell, hogy összefüggő, logikus és szabatos legyen, amit írsz. Csak írj.

2

Kiemelés

Olvasd vissza, amit írtál, és emeld ki azokat a szavakat, amelyek
- fontosak a számodra
- jó érzéseket keltenek benned
- szinte kiugranak a szövegből
- valamilyen módon megszólítanak téged.
Használj szövegkiemelőt, vagy egyszerűen húzd alá, karikázd be a szavakat.

3

Három fontos szó

Válaszd ki ezek közül a szavak közül a három legfontosabbat (ha nem tudod, melyek azok, csinálj úgy, mintha tudnád). Írd le az első szót, majd válaszolj a következő három kérdésére írásban:
1. Mit jelent nekem ez a szó?
2. Miért fontos nekem az, amit ez a szó jelent?
3. Mit szeretnék ezzel kapcsolatban elérni?

Elég tulajdonképpen három mondat, de ha ennél a pontnál veled is elszalad a ló, ne szállj le róla. Mert elképzelhető, hogy pont most indul meg a kezed, és a tolladból csak úgy potyognak majd a betűk, hogy nem győzöd követni őket a papíron.

Ha megvagy ezzel, jöhet a második, majd a harmadik fontos szó is, ugyanezekre a kérdésekre válaszolva.

Példa:

A kiválasztott szó a "párkapcsolat".

1. Nekem azt jelenti, a párkapcsolat, hogy van nekem valakim, aki azért szeret, mert olyan vagyok, amilyen, és aki együtt él velem, és akivel sosem unjuk meg egymást, és együtt tervezzük a jövőt, és akivel mindig őszinték vagyunk, és együtt vagyunk, és úgy is maradunk...

2. Nekem a párkapcsolat azért fontos, mert sokkal jobb valakivel, mint egyedül, mert szükségem van a szeretetre, és a segítségre, és szexre is, és én is akarok adni, és közösen tervezni, mert nem szeretem a magányt, és az összes célom könnyebben elérem, ha van mellettem valaki, és sokkal jobban akarok közös célokat, mint olyanokat, amik csak az enyémek...

3. Azt akarom elérni a párkapcsolatban, hogy legyen nekem olyanom, és nagyon jó legyen, pont olyan, amilyennek én akarom, őszinte és izgalmas és hosszú, meg tervezhető és minden, és ne kelljen erre éveket várni, hanem csak heteket, vagy napokat...

Tulajdonképpen ezek csak elkezdett gondolatok, de ha így csinálod, akkor jó lesz. Figyelem: Ez is szabad írás! Megállás nélküli papíron történő gondolkodás.

Elég volt mára belőlem. Írd meg, hogy milyen volt neked ez a gyakorlat!

Csodás hetet!

Shortcode could not be rendered
Oszd meg, hogy más is olvashassa!
Tibi
 

Kövess a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

>