Személyiségfejlesztés
Szöveg

NBU 2018

12 Fejezet 59 Lecke None

Erről a programról

Ez a 2018-as Nagy Belső Utazás első állomása.  

Az NBU alapvetően célkitűző program. Azt gondolom, hasznos, ha vannak céljaink. 

Egy idevágó NLP előfeltevés:  "Ha tudod mit akarsz, könnyebben hozzájutsz."  

Épp ezért:- Ha már vannak jól kitűzött céljaid, akkor teljes értékűen tudsz haladni az összes gyakorlattal.- Ha nincsenek jól kitűzött céljaid, akkor kezdésként végezd el az első öt alapgyakorlatot itt . - Ha szeretnél azonnal változtatni, de BÁRMILYEN OKBÓL kifolyólag nem akarod az alap célkitűző gyakorlatokat elvégezni, akkor ajánlom figyelmedbe a FORDÍTOTT CÉLKITŰZÉST , ezt röviden itt foglaltam neked össze. 

JANUÁR: AZ EGYENSÚLY HÓNAPJA

Akárhogyan is, azt feltételezem, hogy vannak céljaid, de legalábbis vágyaid, ezért a cél meghatározására irányuló gyakorlatokkal már nem foglalkozunk. Épp ezért a január témája az NBU-ban a célkitűzés helyett az EGYENSÚLY lett, amelyet azt gondolom, hogy mindenféleképpen hasznos megteremteni vagy megőrizni az életünkben. 

Kifejezetten erről szólt a  Hozd magad egyensúlyba  c. online műhelyünk is, ezért ezt mindenképpen ajánlom a figyelmedbe. Ha nem láttad élőben, tekintsd meg felvételen a Webinár-archívumban az eseményt követően.

Az egyensúlyt többféleképpen lehet értelmezni. Most határozzuk meg, miként is tekintsünk az egyensúlyra:

Egyensúly az, ha az életed legfontosabb területein egyformán eredményes vagy.

Kiegészítés: Ha az összes fontos életterületen rendkívül rossz eredményeket érsz el, azt nem tekintjük egyensúlynak. Ha a kötéltáncos a földön hasal, fizikai értelemben véve egyensúlyi állapotban van - de senki sem fogja ezért megtapsolni. Amikor odafent a kötélen áll, vagy lépked, akkor beszélünk igazi egyensúlyról.

Amikor  elégedett vagy a munkáddal, a párkapcsolatoddal, az egészségeddel, az anyagi színvonaladdal, a családi életeddel - vagyis a számodra legfontosabb életterületeket képes vagy magad szinten tartani, akkor vagy egyensúlyban.

Feladat:

Az idei év első feladata is az egyensúlyról szól. Főként gondolkodós jellege van, érdemes megcsinálnod. Irányt adhat az évednek.

1. Találd meg azokat az életterületeket, amelyek számítanak neked.

Sokféle életterület létezik, hogy csak néhányat említsünk: 

 • egészség és fitness
 • emberi kapcsolatok
 • család
 • párkapcsolat
 • intellektuális célok
 • karrier
 • pénzügy
 • kikapcsolódás
 • művészetek
 • spirituális élet 

Írd fel ezeket egy papírlapra! (Akár ugyanezeket, akár azokat, amelyeket a sajátodnak érzel, vagyis fontos neked.)

2. Melyek a hiányterületek?

A következő lépés, hogy megtaláld, melyek azok a területek, amelyeket eddig hanyagoltál, vagy nem tudtál bennük eredményes lenni. Ha akarod, kiszínezhetsz egy Életkereket, amelyen az elégedettségi szintedet ábrázolhatod. Az ehhez kapcsolódó Életkereket le tudod tölteni ide kattintva . Ha nem tudod, hogyan kell használni ezt a modellt, akkor a Tisztánlátás 2. gyakorlatban nézhetsz utána ennek.  

Az is elegendő lehet, ha  elgondolkodsz ezeken a területeken, és kiemeled azokat, ahol fejleszteni akarsz. 

Például sikeres üzletember vagy, vannak barátaid is, sportolsz, egészséges vagy - de nincs családod, pedig vágysz rá. Ebben az esetben ahhoz, hogy megteremtsd az egyensúlyt, a családalapítás irányába célszerű terelni az életed. 

Vagy boldogan élsz a családoddal, de sokat nélkülöztök, mert alig keresel valamit. Ha így van, ideje egy kicsit a pénzszerzésre koncentrálni. 

Írd fel, mely területen szeretnél javítani, hogy nagyobb egyensúlyt teremtsd az életedben.  

Minden ember különféle, egyedi élethelyzetben néz szembe a mindennapokkal. Vannak természetesen hasonló esetek. Sokan szeretnének meggyógyulni, nagyobb önbizalomra vagy több pénzre szert tenni. Ugyanakkor, ha figyelembe vesszük azt a rengeteg különféle körülményt, amely közrejátszik egy-egy ilyen helyzetben, akkor beláthatjuk, hogy csak általános esetek vannak, de nincs univerzális megoldás, senki sem mondhatja meg neked a tutit, csak te tudhatod és érezheted, hogy mi a megoldás. 

Miután feltártad a hiányterületeket, ideje a megoldás felé terelni a gondolataidat.

3. Hogyan tovább?

Milyen megoldásokra törekedhetsz?A cél mindenféleképpen a pozitív változás, de több úton is el tudsz indulni. 

1. Apró tettek Ezek a szokások. Azonnal elkezdheted őket.

 • Egészségesebb akarsz lenni? Mától fogyassz kevesebb cukrot.
 • Rosszul érzed magad, mert rendetlen a lakásod? Mostantól minden héten tégy rendet a lakás egy-egy pontján.
 • Butának érzed magad? Minden nap olvass el 30 oldalt egy könyvből. 

A szokások ereje abban rejlik, hogy APRÓ változtatásokat kell csak tenned, és ez nem nagy áldozat, vagyis HAJLANDÓ leszel megtenni ezeket. Ugyanakkor így megteszed az első lépéseket a pozitív változás felé, és aztán már minden könnyebb lesz. Ha egyszer ugyanis mozgásba kerülsz, könnyebb lesz mozgásban maradnod, mint megállnod. Ezt mondja ki Newton törvénye is, nem?

2. Nagy célok Vannak célok, amelyekért érdemes egy kicsit (vagy nagyon) odatenni magadat. Ilyenkor komolyabb munka vagy erőfeszítés árán érhetünk el eredményt. 

 • Ha például elégedetlen vagy az örömtelen, unalmas és alulfizetett munkáddal, akkor lehet, hogy el kell végezned egy iskolát, meg kell tanulnod egy nyelvet, vagy egy új szakmát, hogy megoldd a problémát.
 • Ha bátortalan vagy, nincsenek barátaid és szörnyen magányosnak érzed magad, talán kommunikációs tanfolyamra van szükséged, vagy a személyiségfejlesztésben kell elmerülnöd hosszabb időn keresztül. 

Nem várhatod el minden esetben, hogy egy évek óta fennálló problémát pár nap alatt megoldj. Határozd meg azokat a nagy célokat, amelyek megteremtik a harmóniát az életedben.

3. Nagy döntések Bizonyos esetben mégis elvárhatod, hogy egy erősen a múltban gyökeret vert problémádból akár egyetlen nap alatt kilépj. Csak el kell szánni magad, és meghozni egy döntést. És persze megtenni a szükséges lépéseket.  

 • Ha boldogtalan párkapcsolatban élsz hosszú ideje, összeszedheted a cuccod, és leléphetsz. (Tudom, nem mindig ilyen egyszerű, de van, amikor pontosan ilyen egyszerű.)
 • Ha elégedetlen vagy a munkáddal, azonnal kiléphetsz. Persze ez további problémákat szülhet, de mi van, ha ezek összességében is eltörpülnek az eredeti probléma mellett?
 • Ha elégedetlen vagy a külsőddel, levágathatod a hajad.

Tudom, hogy itt egyből beront a szobába a rengeteg "de", de... De mi volna, ha észrevennéd azokat a helyzeteket, amikor ezeréves hiedelmek bilincseit csörgetve jársz be napról-napra a munkahelyedre, amikor ugyanannak a recsegő bakelitnek a folyton ismétlődő dallamára próbálod elviselni a házasságod, vagy amikor már le sem tudod venni azt a szemüveget magadról, amelyben kizárólag korlátokat láthatsz, s a lehetőségek rejtve maradnak előtted? 

Nem mondom neked, hogy nagy döntéseket  kell hoznod. Csak azt szeretném, hogy láss keresztül a hiedelmeiden, és legyen bátorságod önmagadért tenni. 

Nos, a harmadik lépés, hogy gondold át, van-e valami nagy döntés, amelyet már rég meg kellett volna hoznod, és ha van, mi történne, ha meghoznád?

Mindezek a kérdések és gondolatok irányt adhatnak az évednek. Remélem, ez az irány egybeesik a Nagy Belső Utazás útvonalával. 

A gyakorlat lépéseit megtalálod a következő leckében néhány egyszerű diában összefoglalva.

Tartalom

NBU teljes év

Január: Az egyensúly hónapja 4 Lecke

2018/01. Hozd magad egyensúlyba!

Az év első nagy állomása az egyensúllyal foglalkozik, mely az egész hónapot végig kíséri. 

Gyakorlat 1. Egyensúlyi lépések

Ez a gyakorlat az NBU 2018/01. cikkéhez kapcsolódik.

2018/02. Nyugalom és mozgás

Még mindig témánk az egyensúly. Ezen belül is két fontos elemről lesz szó: a nyugalom és a mozgás.

Gyakorlat 2. Nyugalom és mozgás

Az a gyakorlat az NBU 2018/02. cikkéhez kapcsolódik.

NBU teljes év

Február: A történetek hónapja 6 Lecke

2018/03. Mesélő

Februárban a fejlődésünknek izgalmas keretet adunk: a történeteket. Mesélhetik nekünk, alkothatjuk saját magunk, elgondolkodhatunk rajtuk, vagy csak hagyjuk, hogy jótékonyan hassanak az életünkre.

Gyakorlat 03. Szárnyaló képzelet

Ez a gyakorlat az NBU 2018/03. cikkéhez kapcsolódik.

2018/04. A főszerepben: TE

Ez a rész arról szól, vajon mi a te szereped az életed történetében, és arról, hogyan alakítod ezt a szerepet.

Gyakorlat 4. Főszerepben a főszereplő

Ez a gyakorlat az NBU 2018/04. cikkéhez kapcsolódik.

2018/05. Regényes történet

Még mindig a történetek mentén haladunk. Az új feladat elgondolkodtató lehet, és ha a hozzá tartozó írásgyakorlatot is elvégzed, nagyszerű felismeréseid lehetnek.

Gyakorlat 5. Életed története

Ez a gyakorlat az NBU 2018/05. cikkéhez kapcsolódik.

NBU teljes év

Március: Az emberi kapcsolatok hónapja 5 Lecke

2018/06. A világ közepe – és mások

A március az EMBERI KAPCSOLATOK hónapja lett. Ehhez kapcsolódik a 6. fejezet is. Gondolom, a te életed is telis-tele van különféle fontos emberekkel. Remélem, hogy igen, mert ez jó. Több gondolatom is van ezzel kapcsolatban.

Gyakorlat 6. Emberek és kapcsolatok

Ez a gyakorlat az NBU 2018/06. cikkéhez kapcsolódik.

2018/07. Családi kör

Még mindig az emberi kapcsolatok a téma, és azon belül is a család, amely életünk legfontosabb személyeit foglalja magában.

2018/08. Emberi dolgok

Kivétel nélkül mindannyiunknak fontos javítani az emberi kapcsolatainkon, épp ezért most kapsz egy olyan gyakorlatot, amely tíz célkitűzési kritériumból áll, amelyek kifejezetten a kapcsolataink javítását célozzák meg. 

Gyakorlat 7. Célkitűzés a jobb kapcsolatokért

Ez a gyakorlat az NBU 2018/08. cikkéhez kapcsolódik.

NBU teljes év

Április: A lehetőségek hónapja 4 Lecke

2018/09. Minél több, annál jobb

Április a lehetőségek hónapja. A jelen állomás pedig azokról a helyzetekről szól, amikor a lehetőségek szinte önmaguktól teremnek az életünkben. 

Gyakorlat 8. Válaszutak itt és most

Ez a gyakorlat az NBU 2018/09 c. fejezethez kapcsolódik.

2018/10. Tovább az úton

Az NBU-nak ez az állomása a lehetőségek mezsgyéjén az elengedésről szól.

2018/11. Gyümölcs a szalagon

A hónap témája a lehetőségeink kihasználása, és elég hamar túl lehet jutni azon, hogy nem vesszük észre ezeket az életünkben. Ekkor viszont szembesülhetünk azzal, hogy képtelenség minden jó lehetőségre lecsapni.

NBU teljes év

Május: Az akadályok hónapja 4 Lecke

2018/12. Rések és kerítések

Az NBU újabb nagyobb állomásának témája az akadályok.

Gyakorlat 9. Falak és ajtók

Ez a gyakorlat a 2018/12. Rések és kerítések c. fejezethez kapcsolódik.

2018/13. Határtologató

Remélem te is felfedezed a rugalmas és rugalmatlan határokat az életedben. Van ennek jelentősége, mert sokszor a magad köré felépített korlátok állják útját a boldogságodnak. Pontosan ezekről a rugalmasságokról szól a 13. állomásunk is.

2018/14. Védelmező korlátok

A hónap témája az akadályok, amelyeket már több nézőpontból is szemügyre vettünk. Nem igazán lehet megnézni azonban azokat a korlátokat, amelyek nincsenek is. Márpedig sokszor szükséges, hogy legyenek körülöttünk korlátok, melyek segítenek.

NBU teljes év

Június: A játékosság hónapja 5 Lecke

2018/15. Éltető játékok

Az NBU újabb nagy állomása a játékosság. A júniust ennek szenteljük. Hogy mi köze van ennek a személyes fejlődésünkhöz? Rengeteg...

Gyakorlat 10. Tíz önfejlesztő feladat

Ez a gyakorlat az NBU2018/15. fejezetéhez kapcsolódik.

2018/16. A játék kedvéért

Még mindig a játékosság, most egy kicsit azonban más megközelítésben. A téma ezúttal a rugalmasság, a kíváncsiság és a bevállalás.

2018/17. Az ideális TE

Egy egyszerű kis játék a pozitív változásért. Vagy egy kreatív írás-gyakorlat, ha azt jobban kedveled.

Gyakorlat 11. Az ideális én

Ez a gyakorlat az NBU2018/17. fejezetéhez kapcsolódik.

NBU teljes év

Július: A segítség hónapja 5 Lecke

2018/18. Segíteni

Egy rendkívül fontos és nem kevésbé hatékony dolog hatja át a júliust az NBU útján. Ezt a hónapot a SEGÍTSÉG-nek szenteljük.

Gyakorlat 12. Tudásbázis

Ez a gyakorlat az NBU2018/18. fejezetéhez kapcsolódik.

2018/19. Fogadd el

Ez a fejezet az elfogadásról fog szólni, de nem csak úgy általában, hanem kifejezetten a másoktól érkező segítség elfogadásáról.

Gyakorlat 13. Bírálat fogadó stratégia

Ez a gyakorlat az NBU2018/19. fejezetéhez kapcsolódik.

2018/20. Szívből jövő segítség

A fejezet témája, amikor te magad segítesz másoknak. Ez egy örömteli feladat, mégis adódhatnak nehézségek. Az írás végén adok neked egy kis összefoglalót, hogyan is tudnád a legtöbbet kihozni ennek a hónapnak a témájából.

NBU teljes év

Augusztus: Az információ hónapja 4 Lecke

2018/21. A tudás ereje

Újabb nagyobb állomáshoz értünk, az NBU egy új témát tár eléd ebben a hónapban is, amely az INFORMÁCIÓ. A cikk alapján elkerülheted az egyszerűség csapdáját.

Gyakorlat 14. Okosabban

Ez a gyakorlat az NBU2018/21. fejezetéhez kapcsolódik.

2018/22. Csillagszóró

A fejezetben szereplő modell üzleti döntések, új termékek meghatározása mellett a személyes apró-cseprő gondjaidra, magánéleti nehézségeidre és a nagyszerű célkitűzéseidre is használható.

2018/23. Tíz gramm és öt centi

Az információról szóló hónapunk harmadik állomásában a fejünkben lévő adathalmazzal, és annak megfejtésével foglalkozunk. Vajon te mennyire tudod értelmezni életed eseményeit, és hogyan tudsz változtatni a saját viselkedéseden mindezek tükrében?

NBU teljes év

Szeptember: A döntés hónapja 4 Lecke

2018/24. Te következel

Az első cikk a témában a döntési LEHETŐSÉGEKKEL foglalkozik, egyúttal mutatok egy egyszerű és hatékony modellt, amivel a mindennapi teendőidet (is) jól kezelheted.

2018/25. Szíverősítő

Az a fejezet témája a belső bizonyosság, ami egy jó döntéshez kell. Egy hosszabb írásgyakorlatot is kapsz, negyven percbe is telhet. 

Gyakorlat 15. Szíverősítő

Ez a gyakorlat az NBU2018/25. fejezetéhez kapcsolódik.

2018/26. Döntések magadban és másokkal

A döntésekről szóló hónapunk utolsó állomásán azzal foglalkozunk, vajon mikor jó a makacs ragaszkodás a saját elgondolásunkhoz, és mikor érdemes másokat is bevonni a döntési folyamatba.

NBU teljes év

Október: A megosztások hónapja 5 Lecke

2018/27. Szól a rádió

Ebben a cikkben beszélünk általánosságban is a megosztásról, de hasznosabb lesz elgondolkodnod a saját életed problémáin és céljain, és azon, hogy ezek közül melyiket éled meg elszigetelten, és melyekbe avatsz be másokat is. Ehhez kapsz egy feladatot is.

Gyakorlat 16. Beavatás

Ez a gyakorlat az NBU2018/27. fejezetéhez kapcsolódik.

2018/28. Írd ki, írd be

Ez a fejezet arról szól, hogy mit tegyünk, ha nincs ki felé gyakorolnunk a megosztást. Segítségül kapsz egy gyakorlatot is hozzá.

Gyakorlat 17. Írd ki, írd be

Ez a gyakorlat az NBU2018/28. fejezetéhez kapcsolódik.

2018/29. Ha másnak is jut belőle

Az NBU megosztásokról szóló hónapjának utolsó állomásában azt vizsgálhatod meg, vajon mi az, ami a tiéd, és másoknak is segíthetnél vele.

NBU teljes év

November: A kényelem hónapja 8 Lecke

2018/30. Helyezd magad kényelembe

Elérkeztünk egy újabb hónaphoz, amely az NBU-ban ezúttal a kényelemről szól. Első állomásában  többek között olyan témákat érintünk a kényelem vizsgálata mentén, ami kisebb-nagyobb környezetünket is erőteljesen meghatározza, mint a hely, a kapcsolatok és a közösségek, amiben élünk.

Gyakorlat 18. Keleti kényelem

Ez a gyakorlat az NBU2018/30. fejezetéhez kapcsolódik. 

2018/31. Belső kényelem

A belső kényelmet talán nem is olyan könnyű definiálni. Ugyanakkor érdemes ezzel foglalkoznunk, ha jól akarjuk magunkat érezni a bőrünkben.

Gyakorlat 19. Lélekberendező

Ez a gyakorlat az NBU2018/31. fejezetéhez kapcsolódik. 

2018/32. Elfogadva

Novemberi utolsó állomásunk az emberi kapcsolataidra helyezi a fókuszt. Mások elfogadása képezi többek között a sikeres kommunikáció alapját, de másoknak te is más vagy, így az is ugyanolyan fontos, hogy te magad is elfogadva legyél mások által. Erről szól az NBU 32. állomása, amelyhez ezúttal egy kreatív írás-gyakorlatot is mellékeltem.

Gyakorlat 20. Belső kör

Ez a gyakorlat az NBU2018/32. állomásához kapcsolódik.

2018/32. + A múlt képei

A 32. fejezet mellé tartozik egy plusz cikk, ahol szintén az elengedéssel foglalkozunk. A múlt képeit alakítjuk át egy gyakorlat segítségével.

Gyakorlat 21. Fényképalbum

Ez a gyakorlat A múlt képei c. cikkhez tartozik.

NBU teljes év

December: Az elengedés hónapja 5 Lecke

2018/33. Engedd el a régit!

Ebben a hónapban azoknak a dolgainknak mondhatunk búcsút, amelyek már régóta velünk vannak, pedig már nem igazán van rájuk szükségünk.

Gyakorlat 22. Elengedő

Ez a gyakorlat az NBU 2018/33. állomásához kapcsolódik. Kérlek, olvasd el ezt a cikket, mielőtt megcsinálod a gyakorlatot.

2018/34. A nagy ugrás

Ebben az újabb fejezetben más oldalról közelítjük meg az elengedést. Szükséged lehet némi bátorságra és rugalmasságra, de nagy változásokat érhetsz el. A módszer egyszerűbb, mint gondolnád - és persze legalább annyira összetett is.

2018/34+ Az el nem engedés

Az elengedés mellett szót kell ejteni az el nem engedésről is, mely igazi rabbá tehet bennünket. Ennek feloldását egy gondolkodási sémával támogathatod meg.

2018/35. Ráhangolódás

Elérkeztünk az NBU 2018-as év utolsó állomásához. Néhány záró gondolatot olvashatsz ebben a fejezetben.

Pen
>