Zárt ajtók – Nagy Belső Utazás
2

Zárt ajtók

A november az NBU idei programjában a határainkról szólt. Határokról, amelyeket saját magunknak állítottunk fel, és olyanokról is, amelyeket mások próbálnak meghúzni, hogy megakadályozzanak bizonyos dolgokban.

Tulajdonképpen nehéz ezeket megkülönböztetni a hiedelmektől. Ha egy zárt ajtó állja az utadat, akkor nem tudsz rajta keresztül lépni, hiszen be van zárva. A nagy kérdés viszont az, honnan tudod, hogy be van zárva?

 • A. eset: (Ez a jobbik.) Kipróbáltad már. Lenyomtad a kilincset, és nem nyílt ki az ajtó.
 • B. eset: (Ez már rosszabb.) Azt mondták neked, hogy ne lépj be azon az ajtón. Számodra nem nyílik ki. Idegeneknek belépni tilos, és te idegen vagy. 
 • C. eset (Egyre rosszabb.) Hát, biztosan be van zárva. Valószínűleg be van zárva. Nem próbáltad kinyitni, mások sem mondták, hogy zárva, de szerinted zárva van.
 • D. eset (Jaj!) Ajtó? Milyen ajtó? Ja, hogy az! Érdekes, nem is figyelted, hogy ott egy ajtó.

Na, mostan, kérlek szépen, ne ronts be a női vécébe férfi létedre, fellelkesülve ezen az eszmefuttatáson. Vannak ajtók, amelyeken tényleg nem szabad, nem kell, nem lehet, vagy egyenesen TILOS belépni. Tilosazá.

Ehelyett férfi létedre és nő létedre is gondolkozz, kérlek, szimbolikus ajtókban. A szimbolikus ajtók olyan lehetőségek az életedben, amelyeket vagy kihasználsz, vagy nem. Például, hogy elérj egy célt. Ez egy lehetőség.

 • A. eset: (Ez a jobbik.) Kipróbáltad már. Megpróbáltad elérni azt a célt (egyszer), de nem jött össze. Minek is strapálnád magad tovább? Ami nem megy, azt ne erőltessük.
 • B. eset: (Ez már rosszabb.) Azt mondták neked, hogy ezt a célt nem tudod elérni. Ugyan már, fiam, hova gondolsz. Hogy belőled ügyvéd? Ne szórakozzál már velem. Szakmunkásképző. Oda fogsz menni. Nem nyitok vitát. (Hozzáteszem, ezzel nem azt akarom mondani, hogy a szakmunkásképző rosszabb, mint az ügyvédképző. Ez csak példa.)
 • C. eset (Egyre rosszabb.) Hát, szerintem nem érdemes utánajárni annak a támogatásnak. Nem kapnám én azt meg. Szerintem nem. Biztos nem. Tutifix. Legalábbis azt hiszem.
 • D. eset (Jaj!) Meggyógyulni? De hát egész életemben allergiás voltam. Nem is tudom. Eszembe sem jutott eddig. Erre nem gondoltam eddig. Senki sem mondta.

Javaslataim vannak. Szeretném megmondani a tutit.

 • A. javaslat: Az NLP bölcsessége: Ha valamit el akarsz érni, addig változtasd a viselkedésed, amíg célba nem érsz. (Szerintem ez elég egyszerű, nem is magyaráznám túl.)
 • B. javaslat: Mások mindig szívesen megszabják a határaidat. Megmondják, mit szabad, és mit nem. Meddig nyújtózkodhatsz. Mennyit kereshetsz, hova mehetsz, mikor kell kelned. Azon az ajtón nem mehetsz be, mert akkor át kellene lépni az ingerküszöböd. Nos, ezek mind csupán előfeltevések. Tedd fel a kérdést: Ki mondja ezt? Honnan veszi ezt a dolgot? Mi volna, ha mégis megtenném? Mi történne, ha csak azért is megpróbálnám? Ne engedd, hogy mások építsék köréd a határokat. A saját életedet te magad irányítod. És igen, tudom, hogy ez csupán egy illúzió - de hát maga az élet is csupán illúzió bizonyos szempontból.
 • C. javaslat: Ahelyett, hogy vélelmezel dolgokat, tapasztalj meg dolgokat. Meg fogsz lepődni, mennyire más a világ, mint az vélelmezted. A zárt ajtókat legtöbbször csak egy kicsit meg kell lökni. Sőt, gyakran ott a kulcs a lábtörlő alatt. Vedd a fáradságot, és hajolj le, kérlek. Sőt, az is lehet, a kulcs egy reggeli email-edben érkezett csatoltan. Sohasem lehet tudni ezekkel a kulcsokkal.
 • D. javaslat: Kérlek, járj nyitott szemmel a világban. Nyisd ki a szemed, és lásd meg az ajtókat, nyisd ki a füled is, és halld meg, ahogy a lehetőségek utánad kiáltanak az utcasarkon.
  És nyisd ki az orrcimpád jó szélesre, szívd magadba a változás szelének friss illatát!
  Harapj nagyokat a mindennapokból, hogy ráérezhess az élet ízére.

  Aztán pedig nyújts ki a kezed, és vedd észre, hogy a kilincseket le kell nyomni, ha ki akarod nyitni az ajtókat.

Mindezt persze csak szimbolikus értelemben mondtam. De - női vécé ide vagy oda - nagyon bízom benne, hogy érted, hogy értem.

Gondolatokat ébresztettem benned? Ne hagyd őket elszunnyadni, szólj hozzá alant!

Oszd meg, hogy más is olvashassa!
Tibi
 

Kövess a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

 • Brigi szerint:

  Szia Tibi, sziasztok! A témát egy jó könyvvel érintettem: Cloud-Townsend “Határaink”. Nagyon jól kapja el a lenyeget és egybevág a fentiekel. Kicsit bevonja vallást, de nem zavaró számomra, indifferens volt, mert közben tudományosan is alàtámaszt mindent. Köszi a cikket. Brigi

 • >