Ez most csak egy rövid írás, és remélem, hogy átmegy a fő üzenet így is, és tényleg jobb kedvet csinálsz magadnak.

A legfontosabb erre a hétre, hogy érezd jól magad. Ha valami épp nincs rendben az életedben, akkor ez csak úgy lesz lehetséges, ha valamit teszel, hogy megoldódjon a helyzet. Gyakorta olyan dolgokkal van tele az életünk, amelyek aggodalomra adnak okot, például magányosak vagyunk vagy a kapcsolataink nem igazán emelnek fel, vagy betegek vagyunk, vagy attól félünk, hogy valaki másnak baja eshet, akit szeretünk, vagy kevés a pénzünk, vagy sok a savunk - mindig akad a házunk táján egy kis bonyodalom, s ha mégsem, akkor csak menj fel a padlásra, mert az is tele van aggodalmakkal. Nagyon sokminden miatt kell ám magunkban sokszor idegeskedni, mert az élet nem tejszínhabos macikávé.

De nem mindig van így, máskor éppenséggel van valakink, aki ráadásul egész kedves és jó fej meg minden, és akkor már a többi nem is annyira számítana, de alapvetően mindenki jól van, s a padláson már aggodalmak helyett pénzt tartunk, szóval néha tényleg minden jól megy. Ha ebben a helyzetben vagy, akkor nagyon örülök, de nem kérlek meg arra, hogy érezd jól magad, mert feleslegesen jártatnám a számat, úgyis vidám vagy már ennyi jótól.

A szélsőségektől befelé haladva azért legtöbbször vegyesen áll a dolog, mert van, ami jó, és van, ami nem, így a kedvünk változó.
Például alapból vidám vagy, nem visel meg pár nehézség. Majd csak lesz valahogy, mindig van valahogy.
Vagy csak kifelé vagy jó kedélyű, befelé már kissé aggódsz a gondok miatt.
Vagy totálisan magadba vagy omolva, mert tényleg semmi sem klappol, vagy csak egy valami nem, de az sehogy sem.

Remélem, a pozitív skála felé jársz most valahol, és jól érzed magad. Ha mégsem, nos, kicsit azért annak is örülök, mert így ez az írás sokkal relevánsabb számodra, így szeretni fogod, nem unni.

A lista

A cél tehát egyszerűen az, hogy érezd magad jól.
Ha nem megy, készíts listát azokról a dolgokról, amelyek aggasztanak.

Mondjuk egy ilyet:

Aggaszt engem
- hogy nem vagyok elég szép
- hogy nincs pénzem szép ruhákra
- hogy nincs önbizalmam
- hogy jön a világ vége
- hogy öreg vagyok
- hogy egyedül vagyok
- hogy nincsenek céljaim
- hogy izzad a lábam
- hogy a mikró rákot okoz
- hogy lepattant a fogam 

Ez egy nagyon rövid lista, csak a példa kedvéért. Ennél sokkal hosszabb listát tudsz készíteni sajnos. Szóval írj egy jó hosszút. Legyenek rajta a NAGY félelmek és az apró kis aggodalmacskák is (nyaú). 

Szelekció

Akármekkora is a listád, a következő lépés, hogy kezdj el szelektálni.

Rögtön a világvégét tedd félre, ezt majd megoldjuk a jövő héten. Hogy eleged van abból, hogy esik az eső, nos, ezt is félreteheted egy időre. Az olyan dolgokat érdemes tehát kihúzni ebből a listából, amit nem igazán tudsz megváltoztatni, vagy befolyásolni. A többi azonban vélhetően kezelhető.

Megoldások

Válassz ki találomra egyet a többiből, és gondolkozz el azon, hogyan lehetne megszabadulni tőle.
Mondjuk, hogy lepattant a fogad. A megoldás adja magát, elmész a fogorvoshoz, és ő majd megmondja, mit lehet tenni, s talán meg is csinálja.
Ha viszont az ilyen egyszerű, akkor hívd fel most azonnal, és kérj egy időpontot. Így vagy úgy, de kipipálod ezt a félelmet. Jobban érzed már magad? Ha nem, akkor válassz egy újabb aggodalmat. 

Például, hogy nem vagy elég szép.
Ezen hogyan lehet segíteni? Be kell ismerned, hogy tévedtél, mert valójában gyönyörű vagy, csak a megfelelő szemmel kell rád tekinteni. Ha a füleid nagyok, és eddig ez zavart, hát itt az ideje békét kötni a két szép nagy füleddel, ami sok embernek tetszik ám, és még többet nem zavar. Ha eddig attól tartottál, így senkit sem tudsz felszedni, ne aggódj, megtalálod majd az igazit, aki végtelenül szeret majd téged, és csak úgy szólít, hogy nyuszikám.
De azért vehetsz egy előnyös sapkát, ha olyan az idő, és a frizurád is árnyalhatja a megjelenésed. Törődj magaddal, és tedd meg a tőled telhetőt, a többit pedig fogadd el.
Végül is ez csupán döntés kérdése. Akkor hát, hozd meg a döntést, és nézd meg, jobban érzed-e magad ettől? Ha igen, akkor hurrá, és készen is vagyunk, mert ez volt a cél, de gondolkodhatunk tovább és kipipálhatunk egy újabb aggodalmat.

Ha esetleg felhúztad volna magad az eddigieken, mert neked valóban komoly bánatod van, akkor elnézésedet kérem, és remélem, hamarosan ki tudsz jönni a nehézségek alól. 

De azért gondolkodj el azon, hátha lehetséges lenne egyszerű, határozott döntést hozni, és aszerint élni tovább. Mi volna a jobb, bevállalni bizonyos áldozatokat, és nagy pozitív változást elérni, vagy inkább maradni a jelenlegi helyzetben, ami biztos, csak nem örömteli? 

Tulajdonképpen sokkal egyszerűbb volna az élet, ha az emberek nem fontolgatnák a viszonylag egyszerű döntéseket is éveken át. Legtöbbször a döntés egyértelmű, csak alkalmanként nehézségekkel jár.

Ha tehát jól akarod magad érezni, akkor először is vedd észre a dolgok másik oldalát is. Egy új nézőpont megodhatja a megoldhatatlan gondokat.
A többit pedig magadnak kell megoldani, és az esetek többségében ezek sokkal egyszerűbbek, mint az gondoljuk. 

Nm szeretnék kimerítő információkat adni a problémáid megoldásához, nehogy kimerüljek itt hét elején. Még egy csomó munkám van.

Erre a hétre azt kívánom, hogy számold fel az aggodalmaid, és legyen jobb a kedved

  • Nagyon fontos téma, szeretnek többet megtudni, olvasni erről. Köszönöm, Zsofia

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >