A személyiségfejlesztés egy óriási szerszámos láda, amelybe számtalan eszközt belepakolhatunk. Ilyen eszköz lehet az olvasás, az írás, a rajzolás, az NLP, különféle kommunikációs technikák - és még sok más.

A lehetőségek száma szinte korlátlan, így nem könnyű eldönteni, melyiket vegyük a kezünkbe. Én azt gondolom, nem is ezeket az eszközöket kell nézegetnünk, mert az nagyjából olyan volna, mintha az autószerelő a kezébe venne egy villáskulcsot, és azon tűnődne, mit is kezdjen vele. Nem, az autószerelő megvizsgálja az autót, s amikor már tudja, mit kell rajta megjavítani, akkor pont azt a szerszámot ragadja meg, amelyre szüksége van az adott feladathoz.

Így mi is inkább a céljaink felé induljunk, és ennek megfelelően válasszunk eszközt. Ha most az összes lehetséges opciót ki szeretném fejteni, sosem érnék a végére, ezért vegyük csak az első esetet, amikor még nem igazán beszélhetünk célokról. Ilyenkor mondhatnánk, hogy a kutya lényege pont itt van elásva: Nincsenek is céljaink.

Céltalan

Ez sajnos gyakori eset. Nagyjából azt jelenti, hogy fogalmad sincs arról, hogy mihez kezdj az életeddel. Ettől még lehetsz nagyon elfoglalt, és produktív is. Lehetsz fontos mások számára, végezhetsz értékes munkát - de mindezeket a dolgokat nem magad miatt teszed. Talán pont azért alakult ki ez a helyzet, mert egyszerűen nincs időd saját magadra. Ebben az esetben túlvállaltad magad, és valóban érdemes volna elgondolkodnod az életeden, ugyanis nagy valószínűséggel hibás az értékrended, tehát nem látod tisztán, hogy mi az, ami fontos, és mi az, ami nem. S ha mégis jól látod, akkor nem tudod ezeket a dolgokat helyes sorrendbe rakni. Talán folyton csak dolgozol, miközben a gyerekedet alig látod, s azt hiszed, ez így helyes. Néha lehet így helyes, de legtöbbször találhatnál jobb megoldást. Vagy folyton a gyerekeden csüggesz, minden percet vele töltesz, dolgozni már be sem jársz. Többnyire ez is helytelen.

Tespedik Sámuel

Nagy Belső Utazás, önismeret, célkitűzés, hogyan lépjek tovább, tespedés

Az is lehet, hogy időd, mint a tenger, de egész nap csak a neten lógsz, vagy a tévét bámulod, vagy unatkozol. Ez a tespedés állapota. Ha így van, akkor elképzelhető, hogy nem rendelkezel elegendő tapasztalattal a világról és önmagadról sem ahhoz, hogy lásd, milyen irányba kellene indulnod. Egy ilyen helyzetben hasznos lehet minél több dolgot kipróbálnod, és felfedezned, hogy mi az, amit igazán élvezel, vagy amiben jó vagy, ÉS ami fejleszt is közben téged. A televízió nézése nem tartozik ezek közé.

Ha tehát nincsenek céljaid, megnyugodhatsz. Vannak mégis. Illetve egy céllal egészen biztosan rendelkezel, mégpedig azzal, hogy MEGTALÁLD a céljaid. Célok nélkül is élet az élet, csak éppen nem vezet boldogsághoz.

Túl hatalmas

Az is lehet, hogy van célod, de az egy Egyetlen és mindent elsöprő cél. Az ilyen erőteljes célok fantasztikus teljesítményt eredményezhetnek, de fennáll a veszélye annak, hogy a cél valójában már nem rólad szól.

Például egy úrnak lehet csodaszép háza, gyönyörű kertje, kocka hasa és gömbölyű idomú kedves felesége, de közben mi van, ha a nej épp válni készül, mert őrá nem jutott elég figyelem?

Hasonló problémák léphetnek fel, ha elhanyagolsz bármilyen fontos életterületet, vagy épp az ellenkezője történik: indokolatlanul nagy hangsúlyt kap valami. Nem jó túl sokat dolgozni, számítógépezni, enni, inni, szaladni, egy helyben állni, aludni. Na jó, azért aludni egy kicsit jó.
Lehet cél bármi, ami jó, csak ne legyen túl hatalmas, mert akkor a fejünkre nő, és az bizony hülyén tud kinézni.

Harmónia

A legjobban akkor fogjuk magunkat érezni, ha harmóniában tartjuk a különféle életterületeinket. Ha valami nem jó, hát teszünk róla, hogy megjavuljon. Ilyen egyszerű volna logikusan és értelmesen döntéseket hozni, és alakítani az életünkön. Ha harmóniára törekszel, akkor észre fogod venni, ha valami nem stimmel. Ha fáj a hátad egy ideje, akkor fogalmam sincs, mit kell tenned vele, kivéve egy dolgot, ami viszont biztos. Figyelmet kell adnod a hátadnak. Hogy masszíroztatod, pihenteted, megtámasztod, vagy lerajzolod, levelet írsz neki - nem ezen múlik. Bármit megtehetsz, hogy figyelmet adj neki, és máris tettél a saját gyógyulásodért. Aztán, ha már nem fáj a hátad, de üres a zsebed, akkor a figyelmed a pénzügyi problémák felé fordítod. Ha a gyerek nyűgös, akkor vele foglalkozol. Nem hanyagolod el a problémáid, és hajlandó vagy cselekedni.

Most, hogy elárultam a boldogság titkát, biztosan felvetődik benned az a teljesen jogos ellenérv, miszerint az élet nem fenékig habos torta. Vagy tejfel. Nekem a torta jobban tetszene, de úgysem az, szóval lépjünk tovább. Sajnos ugyanis vannak helyzetek, amikor abszolút hidegen hagy bennünket a harmónia, mert valami hiányzik az életünkből. A gond az, ha fogalmunk sincs, hogy mi az. Ilyenkor muszáj valamiféle utat találni.

Útkeresés

Nagy Belső Utazás, önismeret, célkitűzés, hogyan lépjek tovább, útkeresés

Ha nincs célod, akkor az általam javasolt módszer a CÉLKITŰZÉS, annak is a kezdő fázisa, amelyet nevezhetünk útkeresésnek. Ezek mindenféle gyakorlatok, és módszerek, amelyeket egyszerűen elkezdhetsz használni. Vagy csak egyszerűen és tudatosan keresgélsz, kipróbálsz sok új dolgot, tapasztalatokat szerzel.

Ahhoz, hogy megtaláld az utad, nem is kell hosszú idő. Az útkeresők egy része sajnos azonban felmentésként használja az egészet, és nem csinál semmit. Ha valaki már évek óta útkeresésben van, akkor vélhetően ez csak egy alibi. Ezt támasztja alá, ha közben nem igazán emeli fel az illető a fenekét. Nyilvánvaló, ha ennyi idő alatt nem tudott választani, akkor valószínűleg sosem fogja megtalálni a saját útját. Az örök tétovázás nem mutat irányt, csak a földhöz ragaszt. Természetesen nem Hübele Balázs módjára kell célt választanod, van időd alaposan átgondolni mindent. Napok, hetek, hónapok állnak a rendelkezésedre. Ennyi idő még belefér - de ha több, akkor valamit nem jól csinálsz.

A saját utad kiválasztása előtt érdemes alaposan tájékozódnod. Vajon a karrierre feküdj rá, vagy a kedvesedre, mert a család fontosabb? Író legyél vagy zöldséges? A tested gyúrd ki látványosan, vagy a tésztát a saját látványpékségedben? Tűzoltó legyél, vagy katona, esetleg juhokat terelő vadász?

Menj utána a dolgoknak rendesen, mert a döntéseidnek következménye van. Az NLP (neuro-lingvisztikus programozás) alapvető célkitűzési feltétele az ökológiai vizsgálat. Ez azt jelenti, hogy több szempontból, meghatározott kérdések mentén végiggondolod, hogy mi történik, ha elindulsz egy úton. Vajon megéri-e? Bevállalod-e?

De mindennek van egy határa. A megfontolásnak álcázott halogatás egy olyan sárba ragadt cipő, amelyet csak egy határozott mozdulattal tudsz kirántani. Egy idő után már nem érdemes egy helyben toporognod, mert csak akkor tudod meg, melyik a helyes út, ha elindulsz rajta.

Teszt

Íme egy egyszerű teszt.
Fogj egy papírt meg egy tollat, és írd fel rá (most) a három legfontosabb célodat.

Például:

1. Rendszeresen sportolok.
2. Elkezdek pénzt megtakarítani.
3. Megtanulok spanyolul.

Vagy:
1. Veszek egy vidéki házat.
2. Megházasodom.
3. Megszabadulok az allergiámtól.

És így tovább. A teszt eredménye , ha fel tudtad sorolni a három célt. Ha nem, akkor ROSSZ. Ez egy ilyen egyszerű teszt.

Ha nem tudtad felsorolni a céljaid, akkor használd a bűvös mondatot:

"Fogalmam sincs, mi a válasz erre a kérdésre, de ha volna fogalmam, azt mondanám, hogy..."

...és fejezd be a mondatot különösebb gondolkodás nélkül. Nem kell logikusnak, helyesnek vagy jónak lennie. Csak mondj valamit.
Utána persze elgondolkodhatsz azon, amit mondtál vagy írtál, és csiszolhatsz rajta, míg meg nem találod a helyesnek tűnő célokat.

Hogyan léphetsz tovább?

Tételezzük fel, vagy föl, hogy megvannak a céljaid, de csak egy helyben toporogsz hosszú idő óta. Talán teszel is dolgokat, de semmi sem jön be. Még mindig nagy a feneked, még most sincs elég pénzed, és már tíz éve tanulod a spanyolt, de még mindig kínai. Hogyan léphetsz tovább ebből a helyzetből? Mit csinálj, hogy végre ne csak lépéseket tegyél, hanem haladjál is valamerre?

Nos, ebben az esetben azt javaslom, válassz egy megfelelő KERETET a változásnak. A keret egy módszer, egy program, egy feladatsor, amely vezet téged a változás útján. Olyan, mint a kilencven napos fogyókúra. Egy bizonyos időn keresztül meghatározott "szabályok" szerint viselkedsz, vagy feladatokat hajtasz végre.

A keret lehet sokminden:
- egy könyv
- egy tanácsadó
- egy tanfolyam
- egy módszer

A lehetőségek száma igen széles.
Nos, ha te is ebben a cipőben jársz, és már jó ideje egy helyben toporogsz, akkor a MEGOLDÁS:

1. Bújj ki a cipőből.
2. Határozd meg az irányt, amerre haladni akarsz.
3. Válassz egy megfelelő keretet.
4. Csináld.


A Nagy Belső Utazás is a változás kerete. A saját, személyes nagy belső utazásod úti terve. Sok-sok feladatot kapsz, amelyből pont annyit csinálhatsz meg, amennyit szeretnél. Tekintve, hogy a cél mindig a személyes változásod, s a feladatokat testre szabhatod, célszerű minél többet megcsinálnod.

Szólj, ha bármiben tudok neked segíteni.

  • Szia Tibi tetszik a cikk, átfutottam, a szokott színvonal 🙂
    A cipőfűzőről eszembe jutott: nagy gond ha kibomlik – orra-, vagy hasraesést okozhat – ezért álljon itt egy mondat (a – közismert – verd be jól a patkószeget mintájára):
    kösd be jól a fűzőt.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >