Öt dolog, ami nélkül nem léphetsz tovább – Nagy Belső Utazás
4

Öt dolog, ami nélkül nem léphetsz tovább

Nem tudom, miért van ez a kérdés folyton a fejemben, hogy az emberek miért nem tudnak továbblépni bizonyos helyzetekből? Azt hiszem, nagyon fontos nekem, hogy ha valahol lehet változtatni, akkor azt ne hagyjam annyiban.

Ezt úgy értem, ha például keveset beszélgetek a gyerekemmel, akkor a megoldás, hogy beszélgessek vele többet. Ez elég egyszerű egyenlet, nem kell hozzá semmilyen furfang, hogy kiókumláljam, akármilyen fura is ez a szó.

Néhány példa még:

Ha kevés a pénzem ---> jobb munka után nézek.
Ha nagy a fenekem ---> többet sportolok.
Ha magányos vagyok ---> keresek, kutatok.

Ezek csak példák, amelyekre rengeteg ellenpéldát lehetne mondani, például, van akinek nem kell sok pénz, másnak tetszik a nagy fenék, és néhányan a magányt szeretik. De ha ezeket problémaként éljük meg, akkor szükséges a változás, és a megoldás legtöbbször egyszerű. Legalábbis, egyértelmű, hogy mit kell tennünk. Lehet, hogy nem sikerül jobb munkát találni, de ez most lényegtelen, mert a cselekvésre gondolok, hogy mit célszerű tenni.

Célszerű jobb munka után nézni.
Célszerű többet mozogni.
Célszerű keresni, kutatni az igazit, ha nincs meg a nagy Ő, csak egy kis xy van, vagy még az sincsen.

Az emberek azonban sokszor nem tesznek semmit. Egészen konkrétan és kézzel foghatatlanul nagy semmit tesznek. Mármint a problémával. Mintha nem számítana. Mintha nem is létezne.

De, végül is ez mindenkinek szíve joga. A háttérben álló okok kuszák és egymásba fonódók, ráadásul ki tudja, hová vezetnek, ezért inkább koncentráljunk a megoldásra. Nézzük, mi az az ÖT dolog, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy egy problémás helyzetet megoldj. Tételezzük fel, hogy akkor fogod megoldani, ha elindulsz a megoldás felé. Elképzelhető, hogy elindulsz, de nem oldod meg a gondod, de akkor is úton vagy a megoldás felé. Új utakat keresni, vagy másképpen menni rajtuk már sokkal könnyebb, mint elindulni.

Gondolj egy problémádra, valami számottevőre, ne egy csip-csupra.
Utána, kérlek, vedd sorra, hogy rendelkezel-e a következő erőforrásokkal.

1. IGÉNY

Igény a változásra.
Senki sem tud lelkesen tespedni. Nekem már néha majdnem sikerült, de amikor igazán lelkes lettem, már nem esett jól a tespedés.

Az egykedvűség az a kesztyű, amelybe az ördög keze bújik. Ezt egy vígjátékban hallottam, és megragadott. Mert meglehet annak is az oka, ha valaki egykedvű, unatkozik, vagy egész nap csak a szobában fásul, de akkor nincs is miről beszélnünk. Fontos, hogy érdekeljen a saját életed.

Legyen igényed arra, hogy megváltozzon az életed. Akarj lapos hasat, vastag pénztárcát, lángoló szerelmet (csak ne keverd össze (vastag has, lapos szerelem, lángoló pénztárca nem az igazi!)), de bármi mást is akarhatsz, ami JÓ. Ennek akár hangot is adhatsz, de még jobb, ha tollat adsz neki és papírt, és leírod, hogy "Akarok egy csudaszép biciklit."
(érted ugye, hogy a bicikli csak példa)

2. LOGIKA

Ez nem nehéz, csak legyen eszed. Ha elment az eszed, akkor ez nem fog sikerülni. De tekintsünk el a szélsőségektől, és hadd legyen ez egy előfeltevésem, hogy van logikád, amelyet használni is mersz. Képes vagy felismerni az egyszerű és nyilvánvaló összefüggéseket, hogy például az étkezésnek köze van a testsúlyhoz, az ivásnak a depresszióhoz, a zárkózottságnak a magányhoz, az alacsony fizetésnek a nélkülözéshez.
Miután ezt érzékeled, rendkívül egyszerű következtetések adják magukat, szinte a kezedbe fekszenek, és pontosan tudod, hogy mit kell csinálnod.

Vagyis, ha sokat eszel és túlsúlyos vagy, akkor ne mondd azt, hogy á, NÁLAM nem az étkezéstől van, én ALKATILAG vagyok ilyen. Lehet hogy alkatilag vagy túlsúlyos, ám ez nem jogosít fel a zabálásra. A kivétel erősíti a szabályt, de te ne akarj kivétel lenni, mert fontosabb dolgod is van szabályok erősítésénél.

Csak úgy léphetsz tovább, ha felismered a lehetőségeidet. Vannak összefüggések, amelyeket figyelembe kell venned, mert nincs általános megoldás, csak személyre szabott. És ha nagyon komplikált a helyzet, akkor lehet, hogy csak egy Burda szabásminta segíthet rajtad - de akkor is tudnod kell, hogy merre indulj.

3. KEZDEMÉNYEZÉS

Tapsra várni csak akkor van értelme, ha színész vagy. De egy meghajlás ott is segíthet.
A változás egyfajta módon köszönthet be az életedbe. Váratlan vendégként. Ez elég ritka, és semmit sem tehetsz érte, hogy megtörténjen. Jó, pár dolgot tehetsz. Lehetsz nyitott, állhatsz készen, és kihasználhatod az adódó lehetőségeket, de erre nem érdemes építeni.
Hagyjuk hát a váratlan vendégeket másra. Neked kell a változáshoz menni, ha az nem jön házhoz.

Ezt két szóban lehetne összefoglalni, amely a következő három: Tenned kell valamit. Mindig így kezdődik a változás, valamit meg kell lépni, és neked kell cselekedni elsőként, nem érdemes várni senkire és semmire.

Ha kilóg a beled, alig alszol, sokat idegeskedsz és beteg vagy, akkor pihenésre van szükséged, hogy meggyógyulj. Ez tiszta LOGIKA, és a legtöbb helyzetben megállja a helyét.
Épp ezért egy ilyen helyzetben valamit csinálnod kell, például szabadságot kivenni, felmondani valahol, lemondani valamit, kimondani valamit, és AZUTÁN indul el a változás. Később még egy csomó dolog történik, épp ezért szükséged van MÉG valamire.

4. IRÁNYÍTÁS

Ez azt jelenti, hogy nem csupán egyet léptél. Ha szerencséd van, persze egy lépés is elég lehet, és aztán mehetnek maguktól a dolgok - de a mozgólépcső egyszer csak felér, és onnantól gyalog kell továbbmenned.

Néha várakozni szükséges, és nincs mit tenni. Ha az álmod a parkosítás, ültethetsz fákat. A fák növekedését pedig biztosan képes vagy serkenteni, de csak bizonyos mértékben. Várnod kell. Persze, amíg a fák nőnek, ültethetsz virágot, vagy vethetsz fűmagot. Tehát akkor is van mit tenni, amikor nincs mit tenni.

Ha azonban VALAKIRE vársz, vagy valami olyasmire, amit lehetne siettetni, vagy mehetnél másfelé is, akkor ideje a kezedbe venni a kormánykereket. Továbblépni úgy van értelme, ha több lépést is megteszel. Így azok a tervek, amelyeknek bizonyos pontján valakire vagy valamire várni kell, nem igazán jó tervek. Ha a saját élethelyzetedet akarod megváltoztatni, akkor te következel, és ha valami nem jól megy út közben, akkor mindig érdemes NEKED változtatni, másképpen csinálni valamit. Ha az eseményeket te irányítod, akkor számíthatsz a sikerre.

5. KREATIVITÁS

Mondjuk, hogy ez nem kell mindig, néha azonban csak ez segít. Bonyolult élethelyzetekben, nehéz problémák esetén, amikor sok embert érint az ügy, vagy egy erőforrás nagyon hiányos (nincs pénz, nincs idő), akkor össze kell kapnia az embernek magát, hogy tudjon változtatni.

- Ha sportolnod kellene, de nem mersz emberek között ezzel próbálkozni, akkor végezhetsz gyakorlatokat a szobádban.
- Ha nincs pénzed könyvre, mehetsz a könyvtárba.
- Ha nem tudnak meggyógyítani, gyógyíthatod önmagad.

A kreativitás sok mindent jelent. Nem is mindig van rá szükség. De vannak olyan helyzetek, amikor csak ezzel érhetsz el valamit. Többnyire nehéz, komisz problémákról van szó, amelyekhez kevés az akarás és a logika. Ilyenkor a megoldás sokszor a problémán kívül található. Van, hogy el kell hagyni a komfortzónádat, vagy lemondani bizonyos dolgokról, hogy másokat elérj.

Ha most az életed NAGY problémájára gondolsz (ha nincs ilyen, hurrá! de ha van), akkor vajon

- Van-e arra igényed, hogy megváltozzon a helyzet?
- Látod-e pontosan, hogy mit kellene tenned?
- Megteszed-e az első lépést?
- Fogsz-e változtatni, ha akadályba ütközöl?
- Szükséged van-e kreativitásra, és ha igen, találtál-e már jó megoldást?

Remélem, hogy igen!
Szívesen látom a válaszod vagy a kérdésed a hozzászólások között.

Oszd meg, hogy más is olvashassa!
Tibi
 

 • Szuper gondolatok, érdemes megfogadni a tanácsaidat!
  Köszönjük, hogy leírtad, szerintem mindenki talál olyat ami megváltoztatja az életét. Fontos, hogy lépjünk ki a komfort zónából, tegyük meg a szükséges lépéseket!

 • Ujvári Lívia szerint:

  Szuper gondolatok, elgondolkodtatnak, sok erőt adnak. Kétgyermekes egyedülálló anyuka vagyok és rengeteg nehéz akadályt kellett már megugranom az életben, az elmúlt pár hónap különösen nehéz időszak volt, de pozitív hozzáállásra váltottam és GYED végefelé járva nekifeküdtem az álláskeresésnek, ami segítség híján nem egyszerű, de meglett az eredmény és rámtalált egy olyan lehetőség, ami komoly fejtörést okozott napokig, mert olyan döntés előtt álltam, ami alapjaiban megváltoztathatja az életünket, viszont el kellett hagynom a komfortzónát. Az utolsó pillanatban átléptem és elfogadtam az ajánlatot és hiszem, hogy megérdemlünk egy könnyebb életet és meghozza majd a gyümölcsét, amiért még sokat kell tennem. Örülök, hogy itt lehetek! Köszönöm a kiváló és értékes gondolatokat! 🙏Csodás napot mindenkinek! 😊

  • Tibi szerint:

   Köszönöm, kedves Lívia, a hozzászólásodat.

   Gratulálok a bátorságodhoz, amellyel el merted a hagyni a komfortzónádat. Egyedülálló anyaként ez talán még nehezebb, hiszen mindent magadnak kell megoldani.

   Sok sikert kívánok a változáshoz! 🙂

 • >