10 ok, amiért érdemes kreatív írással foglalkoznod – Nagy Belső Utazás
10

10 ok, amiért érdemes kreatív írással foglalkoznod

Annyi mindent találhatsz, amivel jobbá teheted az életed. Ilyen a sport, a művészet, a munka (!igen, az is!), a játék, a szerelem - és még egy csomó minden, de emeljünk ki most egy olyan tevékenységet (módszert, hobbit, művészetet), amely talán kevésbé ismert sokak számára. Ez az ún. kreatív írás.

Mi az a kreatív írás?

A kreatív írás egy olyan írás, ami kreatív. Ki gondolta volna?

De tényleg, hogyan kell ezt érteni? A kreativitás jobbára találékonyságot jelent, vagyis azt, ha egy problémát meg akarsz oldani, akkor olyan lehetőségeket is észreveszel, amelyek SZOKATLANOK, és újszerű módon közelítik meg a helyzetet. Tehát a már összes ismert lehetőségen KÍVÜL eddig ismeretlen, de működő megoldásokat is találsz.

Ehhez RUGALMASSÁGRA lesz szükséged, és kissé talán kilépni a tudatos elméd korlátaiból, hogy szabadjára engedd a fantáziád.

Ha tehát ezt a fajta kreativitást ötvözöd az írással, akkor kapod a kreatív írást, amely az írásnak egy újszerű, sokszínű, játékos alkalmazási módját eredményezi.

A kreatív írás módszereket, feladatokat, gyakorlatokat takar, amelyhez meghatározott írási stratégiákat és eszközöket használhatsz.

A kreatív írás történhet kézzel és számítógéppel is. A legtöbbet kézírással hozhatjuk ki magunkból, de a lehetőségeket mindenképpen érdemes kibővíteni a gépelésre is, mert annak is megvannak az előnyei.

Valójában ilyen egyszerű az egész, és ha te még nem használod ezt a módszert, illetve a módszernek egyik fajtáját sem, akkor most adok neked 10 alapos okot, hogy még ma elkezdj te is írni.

A kreatív írással NEKED is érdemes foglalkoznod, mert…

1. ...mert HATÉKONY

A hatékonyság azt jelenti, hogy viszonylag kis befektetéssel (idő, pénz, munka, stb.) magasan jó eredményt érhetsz el.

Céltalanul persze nem lehetsz hatékony. Így egyértelmű, hogy kell neked egy cél. Vagy több. Ha azonban céltalan vagy, akkor mondjuk, hogy ez probléma. Így máris megoldottuk a céltalanságot, mert van egy problémád, amelyet már gyerekjáték céllá alakítani. Például így: A célom, hogy megtaláljam a célom.

A kreatív írásmódszerekkel könnyedén és rövid idő alatt érhetsz el eredményeket. A kreatív írás MŰKÖDIK, ami azt jelenti, hogy nemcsak egy papírlapra irkálsz, hanem AZONNALI és HOSSZABB TÁVÚ eredményeket is elkönyvelhetsz. A céltól függ, hogy mikor jelentkezik az eredmény.

2. ...mert KÉPES VAGY RÁ

Bár lehet kreatív írást TANULNI, de alapvetően a legfontosabb képességgel már most is rendelkezel: Tudsz írni.
Ha pedig felmerül benned néhány (sok) “de”, akkor megnyugtatlak. Amit a “de” után tennél, azokat mind elfelejtheted.

 • Tudsz írni, de nem jó a helyesírásod?
  A kreatív írásnál ennek semmi jelentősége sincs.
 • Tudsz írni, de rondán?
  Nem baj az. Nem feltétlenül kell elolvasnod, amit leírsz.
 • Tudsz írni, de nincs jó stílusod?
  Nem számít. Nem kell “jó” stílus. Úgy a legjobb írni, ahogyan beszélsz.
 • Tudsz írni, de sosem volt az erősséged?
  Ez a “de” vélhetően a hagyományos íráskészségedre, képességedre vonatkozik.

A kreatív írás más. Szabadabb, könnyebb, jobb. Képes vagy rá.

3. ...mert NEM KERÜL PÉNZBE

Tényleg. Feltételezzük, hogy akad az otthonodban toll és papír. Ha a legmélyebbre merülsz is a kreatív írásban, és színes rajzeszközöket és többféle füzetet kezdesz el használni, akkor sem fog komoly, észrevehető kiadásokat eredményezni ez számodra. A kreatív írás gyakorlatilag ingyen van.

Természetesen MINDENRE lehet költeni pénzt.
A víz, ami a csapból folyik, pénzbe kerül ugyan, de az a mennyiség, amit megiszol, gyakorlatilag ingyen van, de legalábbis elhanyagolható a költsége. Mégis vehetsz ásványvizet, amiért fizetsz. Vehetsz drága gépezetet, amelyik megszűri azt a vizet.

A kreatív írás mindig is előtted hevert. Most is hozzáférhetsz számtalan információhoz, tipphez, gyakorlathoz, amelyet azonnal elkezdhetsz használni, és nincs vele semmiféle költséged.

Ha pedig úgy döntesz, mégis befektetsz egy írástanfolyamba, akkor sem lesz számottevő költséged a következő pont miatt.

4. ...mert PÉNZT TEREMTHET AZ ÉLETEDBEN

A kreatív írásmódszerek kézenfekvő alkalmazása a PROBLÉMAMEGOLDÁS. Ha anyagi problémáid vannak, akkor az írást használhatod arra, hogy megoldást keresel ezekre a problémákra.

Az írás BELSŐ ERŐFORRÁSKÉNT működik az életedben, és rendkívül hatékony (lásd az első pontot), így ha te pénzügyi vonalon szeretnél előrelépni, és konkrétan ezzel a céllal írsz, jó eredményekre számíthatsz.

Ha pedig vállalkozásod van, te is tudod, milyen fontos a kommunikáció - akár szóban, akár írásban. A kreatív írás a hatékony kommunikáció egyik legjobb eszköze lehet, ha megfelelően használod.

Ha pedig eleve az írásaiddal keresed a kenyered, akkor a kreatív írás egy szükséges plusz.

5. ...mert EGYSZERŰ

Igen, nagyon egyszerű. Semmi sem kell hozzá, csak egy toll és egy füzet. Számítógép sem. Internet sem. Fejhallgató sem.

Innen érdemes elindulni, és ezt a kiindulási pontot megtartani. Ugyanis később elkezdhetsz számítógépen írni, színes rajzeszközöket és különleges egyéb eszközöket bevonni az írásba, de ha ezek nem állnak rendelkezésre, akkor csak vedd elő a füzeted, a tollad, és kezdj el írni.

Az egyszerűség óriási kincs. Ne hagyd magad megtéveszteni a modern kor vívmányai által. Egy toll és egy füzet. A többi mind opcionális.

6. ...mert GYÓGYÍT

Mivel minden embernek az EGÉSZSÉG a legfontosabb célja, de legalábbis annak kellene lennie, ezért igen nyomós ok a kreatív írás elkezdéséhez, hogy ezek a módszerek gyógyítanak. Már az egyszerű naplózásnak is van gyógyító hatása, a kreatív módszereknél ez még erősebben jelentkezik, és akkor még nem beszéltem a kifejezetten gyógyító célú írásokról, mint például a belső írás, vagy a metaforák.

Persze sok más is van, ami gyógyít, de az írás EZEK MELLETT működik, azokat nem helyettesíti, hanem kiegészíti. Az írásnál a toll mindig a te kezedben van. Ez azt is jelenti, hogy a saját kezedbe tudod venni a felelősséget az egészségeddel kapcsolatban. Ha ez téged megrémiszt, az legyen egy bónusz ok arra, hogy elkezdd a kreatív írást használni még ma.

7. ...mert UTAKAT NYIT

Az emberek gyakorta végigzongorázzák a rendelkezésre álló lehetőségeket, ha meg akarnak oldani egy problémát. Ha nem találnak járható utat, sokszor feladják. Azt hiszik, mindent megpróbáltak.

A kreatív írás kiléptet a saját dobozodból, más nézőpontokkal ajándékoz meg téged, így új utakat tár fel előtted.

A problémamegoldás egyik legjobb eszköze ez a módszer, mert BELSŐ erőforrások útján KÜLSŐ lehetőségekre is rányitja a szemed. Ha pedig útkeresésben vagy, akkor kifejezetten ajánlott elvégezned néhány kreatív írásgyakorlatot.

8. ...mert SZÓRAKOZTAT

Bizony, írni felemelő élmény. Az iskolában ezt sajnos elfelejtették megmutatni. Szerencsére a kreatív írásban pont az nem számít, ami korábban elvehette a kedvedet az írástól. Így, ha egyszer elkezded az írást ezen a módon használni, könnyen megtalálhatod benne a legkedvesebb hobbidat.

Talán csak egyszerűen a szabadon áramló kézírás lesz az, amelyben megtalálod a “flow”-t, de elkanyarodhatsz a tudattalan sugallatokat tartalmazó metaforák irányába is. Megírhatod életed regényét, és ezzel az egyik legizgalmasabb történetet alkothatod meg, amely valódi hatással lesz az életedre.

Az olvasás örömét sokan ismerik. Az írás hasonlóan szórakoztató, de az olvasásnál aktívabb tevékenység.

Az írás művészet, alkotás. Ha azt gondolod, nincs művészi tehetséged, akkor azt gondolom, tévedsz.

9. ...mert ÁPOLJA A LELKED

Amikor nincs kivel megosztanod a gondod, bajod, mert nincs, aki figyelne rád, vagy neked nincs bizalmad senkiben, hogy kiöntsd másoknak a lelkedet, az írásra akkor is számíthatsz. A tollad és a füzeted mindig ott lesz, és mindig száz százalékos figyelemmel fordulhatsz feléjük, hogy leírd mindazt, ami bánt, ami fáj, de ugyanígy leírhatod az örömeidet is.

A kreatív írással KIÍROD magadból a rosszat, és BEÍROD magadba a jót.

Az írással a lelkedet gyógyíthatod, az pedig hatással van a testedre is.

Az írás megnyugtat, feltölt, és erőt ad. Az írás hű társad lesz jóban és rosszban.

10. ...mert FELOLDJA A BLOKKOKAT

Manapság bőven vannak korlátok a világban, ezek mennyisége azonban meg sem közelíti a belső korlátaid számát.

 • Korlátozottnak tartod a lehetőségeidet - de csak azért, mert egy csomót nem veszel észre.
 • Korlátozó hiedelmek közé zárod magad, de az írással támogató meggyőződéseket kaphatsz.
 • Lefagyhatsz, leblokkolhatsz, tanácstalanul toporoghatsz, ha azonban kapsz egy tollat és egy füzetet, és néhány percet önmagadra, hamarosan feloldódik minden belső akadály az írásban.

Ha pedig a külső korlátokkal adódik problémád, ne feledd:

A külső akadályokon belső korlátaid átlépésével juthatsz túl.

Mindig odabent van a megoldás. Az írás a belső erőforrásaidat segíti működésbe hozni.

Tíz okot mutattam, amely miatt érdemes most azonnal elkezdened a kreatív írást. Szerintem te is tudnál még mondani néhányat. Szívesen látom a gondolataidat a hozzászólások között.
Oszd meg, hogy más is olvashassa!
Tibi
 

Kövess a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

 • Gundel Katalin szerint:

  Szeretnék megtanulni írni milyen lehetőségek vannak?
  Mennyibe kerül ?

  • Tibi szerint:

   Kedves Katalin!

   Sokféle tanfolyam közül lehet választani. Ezen az oldalon érdemes szétnézni: http://kreativiras.mindennapinlp.hu/

   Ha elmondod, milyen céllal szeretnél írni, vagy melyik írás érdekel, szívesen segítek eldönteni, melyik módszer volna hasznos.

   Üdv:
   Tibi

 • Vass Márti szerint:

  Szia Tibi! Minden szavad aranyat ér, köszönöm!
  Minden gondolatnak ott van az energiája, a kimondott szónak meg..! A szó elszáll, de az írás megmaradt. Csodás magyar nyelvünk! Áldás, írás! Márti

 • Julianna Réti szerint:

  Tibi, Szuper vagy, mondtam már?
  Köszönöm szépen

 • Lena szerint:

  Igencsak meggyőző és nyomós érvek!

 • Salánki Anikó szerint:

  Kedves Tibor!
  Nagyon köszönöm, hogy megismerhettem általad a kreatív írást.
  Fantasztikus, nagyon élvezem, hogy végre nem csak a pozitív dolgokról írhatok, és nem kell figyelnem arra, milyen szavakat használok, milyen időben írom. Csak szabadon, ami számomra tényleg a szabadságot jelenti. Még csak pár napja írok, de minden nap alig várom a napnak azon részét, amikor elmerülhetek benne és kiírhatom magamból a jót, rosszat egyaránt. Hatalmas megkönnyebbülés. Az idő szinte repül,még csak pár napja kezdtem el, az első 6 perc olyan gyorsan eltelt, mintha egy pillanat lett volna.
  Köszönöm!!!
  Üdv: Anikó

  • Tibi szerint:

   Szia Anikó!
   Nagyon nagy öröm számomra, ha valaki más is felfedezi az írásban rejlő erőt. Pontosan tudom, hogy miről beszélsz, mert én is ugyanígy vagyok ezzel.
   Még egy dolgot tapasztaltam. Idővel még sokkal jobb lesz. Én egy napot sem szoktam kihagyni 🙂

   Köszönöm, hogy ezt elmondtad!

 • >