Valójában márciusban is beszélhetnénk erről, meg októberben és általában akármikor, de hát december az év vége, és az emberek szívesebben gondolkodnak ilyenkor a változásról. Ez a levél is erről szól. 

Változás

Az életben csak a változás állandó, így biztos lehetsz abban, hogy az elkövetkezendő éved más lesz, mint a mögötted álló. Nem lehet pont ugyanolyan, szerintem ez érthető.

Van egy elég jó előfeltevés, miszerint stagnálás nem létezik, a dolgok vagy rosszabbra fordulnak vagy pedig jobbra. Tehát, ha arra gondolsz, a következő év is ugyanolyan lesz, mint ez, vélhetően tévedsz.

Az emberek ezt valószínűleg tudják is, épp ezért pozitív változásra várnak. De jó volna több pénz, jobb egészség, nagyobb ház, kisebb fenék. Több barát, kevesebb ellenség, több siker, kevesebb kudarc. Mindenki a jobbra vágyik, csak a hülyék nem, de az legyen az ő bajuk. De vajon hol kell keresni a boldogságunkat?

Odabent, odakint

Nagy Belső Utazás, önismeret, személyiségfejlesztés, változás, odabent-odakint

Az emberek mesterei a vágyakozásnak, ami jó, de kevés a változáshoz. A vágyak odabent vannak, a változást viszont odakint szeretnék. Kívülről várják, hogy történjen valami, márpedig a változásnak odabent kell elindulnia, hogy VALÓBAN történjék valami. Elvileg persze van esélye, hogy magától is történik valami jó, gyakorlatilag azonban ez az esély igen alacsony. Ránk mosolyoghat életünk szerelme, de még inkább a házmester. Becsengethet hozzánk a dúsgazdag nagybácsi, de nagyobb az esélye, hogy a vízóra-leolvasó áll az ajtó mögött. Nyakunkba szakadhat a bank, de többnyire csak a fregoli teszi ezt a fürdőszobában.

Hagyjuk hát a mosott ruhát másra, és tegyünk fel négy igen fontos kérdést. Ha ezekre tudsz válaszolni, az semmit nem jelent. Ha azonban a jó választ tudod, akkor megalapozhatod a pozitív jövődet.

1. Vannak-e vágyaid? 

Mert - sajnos - néhányan már elengedték a vágyaikat, és már nem is akarnak semmit, csak megfelelni az elvárásoknak. Ez utóbbi nem is volna baj, ha saját maguk állítanák fel az elvárásokat, de sokan mások elvárásait tartják szem előtt. A mókuskerék pedig akármilyen gyorsan pörög, már keservesen csikorog, ki tudja, meddig bírja még.

Tehát az első kérdés, hogy vannak-e vágyaid, és természetesen azt is jó tudni, hogy MIK AZOK a vágyak, amik vannak (vagy amik nincsenek).

Fel tudnád sorolni a vágyaidat?

2. Honnan várod a változást?

Várhatod, hogy a dolgok jobbra forduljanak. Hogy megváltozzon a másik, hogy másképpen viselkedjenek az emberek, hogy más legyen a világ. Ha ezt várod, akkor készíts be egy jó meleg zoknit, takarót, pár évre való hideg élelmet, könyveket, meg amit akarsz, mert jó sokáig kell majd várnod.

Vagy: Tisztában lehetsz azzal, hogy saját magadnak kell valamit változtatni, ahhoz képest, amit eddig tettél (vagy amit eddig nem tettél). 

Ha nem történik semmi, vajon másokat okolsz ezért, vagy saját magadat?

3. Hajlandó vagy-e tenni a vágyaidért?

Ha már eljutottál odáig, hogy magadat okolod az egy helyben totyorgásért, akkor ideje még egy nagyobb lépést tenni, és felvállalnod a felelősséget, ami amúgy is a tiéd volt mindig. Ez néha nem könnyű, máskor viszont nehéz.

Ha például a párod már évek óta le sem tojja a fejedet, és ez téged bánt, mert igenis jólesne egy kis figyelem, meg kedvesség, de csak vársz és vársz, hogy egyszer majd észreveszi magát, és hiába vársz, mert ő csak magát tudja észrevenni, de téged nem... Nos, egy ilyen helyzetben nehéz lehet megragadni a kezdeményezés fonalát, és leülni beszélgetni vele. Vagy valami mást tenni, ami elmozdítja az ügyet egy ilyen vagy olyan irányba.

Ha eddig a körülményeket tetted felelőssé valami rossz miatt, akkor most ragadd meg az alkalmat és a felelősséget, és tedd a saját válladra.

4. Mit fogsz tenni pontosan?

Ez utóbbi kérdésben csúcsosodik ki a változás maga, ugyanis a felelősség egy idő után nagyon nyomja a vállunkat, vagy a nyakunkat, vagy hónaljban szorít - akárhol is kényelmetlen, valamit tenni kell. A nagy kérdés, hogy mit. Erre vonatkozólag túl sok okosságot nem tudok ajánlani, mert fogalmam sincs, hogy mit szeretnél elérni. 

Az NLP-ből azonban most is meríthetünk, az ugyanis ezt mondja:

Ha valamit el akarsz érni, akkor addig változtasd a viselkedésed, amíg el nem éred a célod. 

Nem kell tehát tuti terv, nem kell biztosra menned, az is elég, hogy folyamatosan teszel valamit a célodért. Előbb vagy utóbb ugyanis óhatatlanul is el fogod azt érni.

Nincs is más hátra, minthogy alaposan átgondold a jelenlegi élethelyzeted, megfogalmazd a vágyaid, és elkezdj cselekedni. Megteheted ezt önmagadtól bármikor. Ha azonban szívesen csatlakoznál másokhoz és hozzánk, akkor nagy szeretettel várunk téged is.

Nagy Belső Utazás

Nagy Belső Utazás, önismeret, személyiségfejlesztés, változás, négy kérdés

Az NBU nem véletlenül BELSŐ. Tudjuk, hogy odabentről indul a változás, mint ahogyan azt is, hogy annak előbb-utóbb odakint is látható jeleket kell öltenie. Bárkinek, aki elkezdi az NBU-t, elsőként az Alapgyakorlatokat javasoljuk, s ha azzal megvan, akkor tulajdonképpen bárhol kapcsolódhat a gyakorlatokhoz. 

Alapvetően a célkitűzésre összpontosítunk, hiszen valamit mindannyian el akarunk érni, de azt is tudjuk, hogy még számtalan egyéb területe van az életünknek, amellyel érdemes foglalkozni. Legyen szó pozitív énképről, hiedelmekről, kommunikációról vagy problémamegoldásról, az NBU gyakorlatai során találkozni fogsz ezekkel is - és még sok mással.

Online

Tudjuk, hogy az időt nem könnyű jól beosztani. A számunkra fontos személyeket nem hagyhatjuk ki az időnkből, a munkánkat sem, és a többi ezer meg egy feladatunkról sem feledkezhetünk meg. Épp ezért az NBU főként online program. Minden újabb NBU-s állomásról email értesítőt küldünk, s a cikkeket és a gyakorlatokat a weboldalon éred el. Mindenhez örökös hozzáférésed van. Évek múltán is megtalálsz minden anyagot, vagyis semmiről sem maradsz el.

Online és élő

Az élet azonban nem online, így valamilyen szinten muszáj élővé tenni a változást, amely fejben kezdődik el, de valahol máshol ölt testet. 

Az egyik része az NBU-nak, amely már fizikai cselekvésre ösztönöz, az a 25 játékos küldetés, amelynek a teljesítése legalább 300 napba telik. Az NBU második évétől minden évben közzéteszünk 25 ilyen játékos feladatot. Vagyis, ha végeztél egy sorozattal, vár a következő. Ez tehát félig online (a gyakorlatok a weboldalon vannak) félig élő (nem tudod a küldetéseket kattintással teljesíteni, cselekedned kell hozzájuk).

Élő

Azt is tudjuk, hogy egy élő programnak van a legnagyobb motivációs ereje. Azt, hogy rászánsz egy napot, hogy elutazol valahová, ahol hozzád hasonló, azonos érdeklődésű és nagyszerű embereket ismerhetsz meg, miközben még mindig a saját pozitív változásodon dolgozol, semmi sem helyettesítheti.

Épp ezért hoztuk be a Nagy Belső Utazásba azt a négy NBU napot, amelyen az éves program minden résztvevője ingyen vehet részt. Ha tehát te magad már beneveztél a programra, erősen ajánlott, hogy részt vegyél az egyik ilyen napon.

Mire számíthatsz az élő NBU napokon?

Beszélgetésekre, visszajelzésre, újabb önfejlesztő gyakorlatokra, játékokra, jó adag motivációra, és természetesen teára, kávéra, és egy kis süteményre (ezek nélkül nehezen lehetne elképzelni egy ilyen napot, nem? vagy már megint csak magamból indultam ki?).

Nos, akár csatlakozol az NBU csapatához, akár önállóan indulsz el a saját nagy belső utazásodra, nagyszerű változásokat kívánunk neked az újabb évre is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>