Éljen május elseje! Illetve a karácsony. Meg az új év. Szóval mindezek a nevezetes dátumok és ünnepek, és időpontok.

Remélem, hogy az ünnepi napok nemcsak ajándékokban, süteményekben, forralt borban gazdagok, hanem ölelésekben, gyermeki kacajban, közös rötyögésekben és meghitt pillanatokban is. Továbbmegyek, és hangot adok abbéli reményeimnek is, hogy volt lehetőséged kissé eltávolodni a nyüzsgő rokonságtól, s miután leróttad a kötelező köröket (nagyon finom az ebéd anyuka, de már nem kérek többet), s eleget tettél ünnepi kötelezettségeidnek, maradt némi időd ara is, hogy elgondolkodj, magadba szállj, s kissé megpihenj. 

Ha igen, akkor pontosan tudod, mire gondolok. Ha nem, akkor is, szerintem. És tudom, hogy már elkezdődött az új év, és beindulnak lassan a mókuskerekek. Ennek ellenére nem átallottam billentyűzetet ragadni, hogy figyelmedbe ajánljak tizenegy igen fontos tippet, tanácsot vagy sugallatot, amelyek RÓLAD szólnak. A célja ezen tippeknek, hogy megfogadd őket, és így jobban sikerüljön a következő éved (ahhoz képest, mintha nem fogadnád meg azokat).

Előfeltevés

Az előfeltevést már előre felteszem, hogy ne is legyen kérdés az, hogy JÓT AKARSZ MAGADNAK. Sőt, eleve igaznak tekintem, hogy nemcsak jót, hanem JOBBAT akarsz magadnak a jövőben, mint ami most van. Ezt akkor is így gondolom, ha épp magad alatt vagy, felemészt az adósság, rád telepszik a környezeted, és búsan ücsörögsz egy rozzant kis sámlin a hideg konyhában - meg akkor is, ha elégedetten és jókedvvel eltelve, bőségben dúskálva a kandalló pattogó tüze mellett lógatod a lábad a hintaszékben.

Feltételezem, hogy nem a jelenlegi állapotodon múlik, hogy javítani akarsz az életminőségeden, hanem mindenképpen a pozitív változásra vágysz. Mondjuk azt, hogy célod a személyiséged fejlesztése, hogy ezáltal jobban érezd magad a bőrödben.

Ennek a szellemében fogadd a következő tizenegy fontos tippet.

1. Kezdd el most!

Nagy Belső Utazás, személyiségfejlesztés, önismeret, NLP, célkitűzés, önfejlesztő tipp, kezdd el

Ha meg akartad várni a január elsejét, az új év kezdetét, hogy majd akkor kezdj új életet, de ez mégsem történt meg, és aztán adtál magadnak még néhány napot, ami persze még nem telt el, nos... Ebben az esetben igen kicsi az esélye, hogy pont úgy lesz, ahogy akarod. A január elsejékkel a fő probléma, hogy igen ritkák. Vagy várni kell arra, hogy eljöjjenek, vagy elmúltak már. 

Én jobban szeretek a buszon ülni, mint a buszmegállóban várakozni. Akár elment a busz, akár nem.

Van egy ideális pillanat, ami mindig itt van, és egyetlen percet sem kell rá várnod, hogy eljöjjön, és ráadásul sosem múlik el. Ezt úgy hívják, hogy most.

Ha tehát magaddal akarsz foglalkozni, mert feltett szándékod, hogy javítasz életed minőségén, akkor jó hírem van. Pont most jött el a megfelelő pillanat. Ráadásul máris csinálod az önfejlesztést, hiszen ez a nagyszerű cikk, amelyet olvasol, éppen arról szól, hogy miként is foglalkozz magaddal. Tehát már ráléptél az útra (maradhat a papucs, nem kell cipőt húzni), és hamarosan még további hat tippel gazdagodva szőheted a terveket, sőt, máris cselekedhetsz, és számíthatsz rá, hogy már jól fejlett, avagy épp csak bimbózó személyiséged kivirágozzék, és elindulj a napfényes jövő felé (ezt nagyon szépen mondtam). Ennek örömére menjünk is tovább.

2. Tekints a távolba!

Nagy Belső Utazás, személyiségfejlesztés, önismeret, NLP, célkitűzés, önfejlesztő tipp, távolba tekintés

Avagy, nézz, nézz az ég felé. Az emberek, szegények, oly könnyen beleragadnak a mindennapok keréknyomába, hogy gyakorta csak arra tudnak figyelni, hogy is mászhatnának ki a kátyúból. Feladatokat látnak maguk előtt, amelyeket végrehajtva valahogyan átcsusszannak egy újabb kihívásokkal teli napba (újabb kátyú), hogy ilyen módon kitartó hernyóként araszoljanak az időben előre.

Mindenféleképpen le kell küzdenünk a napi akadályokat, és meg kell tennünk, amit muszáj, ugyanakkor ha a fák mögött nem csak az erdőt, de az erdőn túli tájat is szeretnénk felfedezni, akkor messzebbre kell függeszteni bizakodó tekintetünk (s már megint milyen szép gondolat!).

Fogalmazzunk azonban most prózaibb módon: A napi feladatokat félretéve határozd meg a magasabb céljaid.

  • Mi az, amit hosszú távon szeretnél elérni?
  • Miben tudnál megnyugodni néhány év vagy akár évtized múltán?
  • Hogyan tudod elképzelni az ideális jövőt?
  • Ha van egy célod, mi annak a célnak a célja?
  • Ha tudod, mit akarsz elérni,  mi az, ami annál is fontosabb?

Remélem, érted, hogy értem. Egy családi ház nem lehet magasabb cél, az csupán cél. Az anyagi jólét nem tesz boldoggá, de elérhetsz általa más, fontosabb dolgokat, amelyek már többet jelentenek. 

Gondolj a magasabb céljaidra, hogy a mindennapos teendőkön túl megtaláld a helyes irányt. Ez az az irány, amelybe érdemes elindulnod.

Tudod már, hogy merre az arra?

3. Lépd át a korlátokat!

Nagy Belső Utazás, személyiségfejlesztés, önismeret, NLP, célkitűzés, önfejlesztő tipp, korlátok átlépése

Hangsúlyozom, nem a fizikai korlátokra gondolok. A szalagkorlátot mindenképpen tartsd tiszteletben, s a teraszról se mássz le, kérlek. Biztos vagyok abban, hogy a külső korlátokat nem kevered össze a saját, belső korlátaiddal.

Sajnos azonban ennek a fordítottjában nem tudok bízni. Az emberek a belső akadályokat sokszor külsőnek tekintik. Azt hiszik, a környezetük, más emberek, vagy a világ szab határokat előttük. Talán nem véletlenül tesznek így. Ez egyfajta védekezés a cselekvés ellen. Felmentés a felelősség alól.

Gondolj csak arra, hogy miért nem érted el eddig a céljaid! Sorold fel, milyen akadályok állnak az utadban. Készíts listát, és ha kész vagy, akkor fogj egy szövegkiemelőt, és jelöld meg az összes olyan korlátot, amely valójában BELSŐ akadály. (Extra tipp: Vélhetően csak a szalagkorlát lesz a külső akadály.)

A belső akadályokon belső erőforrásokkal tudsz túljutni. 

A pénzhiány megoldható.
A betegségekből meggyógyulhatsz.
A nem támogató környezet elhagyható.

Ha mindezekre már ott van a nyelveden az, hogy "igen, de...", akkor kérlek, gyorsan szívd vissza. Az "igen, de..." kezdetű mondatok további külső akadályokat próbálnak felsorakoztatni, de valójában azok csupán kifogásoknak álcázott belső akadályok

A lehetőségek, akárcsak a korlátok, benned vannak.

4. Tedd le a terheket!

Nagy Belső Utazás, személyiségfejlesztés, önismeret, NLP, célkitűzés, önfejlesztő tipp, terhek letétele

Amikor a léghajó fel akar szállni, nemcsak a meleg levegő segíthet. A ballonban lévő hőmérséklet növelhető, de a hajó sosem fog felszállni, ha nem szabadul meg a felesleges súlytól, a ballaszttól.

Szeretnéd, ha a jövőd felfelé ívelne? Szívesen elrugaszkodnál a szürke hétköznapoktól, és a levegőbe emelkednél a magasabb céljaid felé?

Nos, ideje letenned a terheket. Nem lehet mindent egyszerre teljesíteni. Nem tudsz mindenkinek megfelelni, az elvárásoknak korlátot kell szabnod. 

Mondhatod, hogy nem úgy van az, mert ott a munka, a háztartás, a család, a gyerek, a párkapcsolat, és mindezek oly terheket rónak rád, amelyek próbára tesznek, de akkor is muszáj mindet bevállalnod. Ha azonban ezt mondod, nem értetted meg az előző tippet.

A külső vállalások, a megfelelések, a kötelezettségek mind belülről fakadnak. Nem azért adsz enni a gyerekednek, mert éhes, hanem mert tudod, hogy szüksége van rá, és te vagy a felelős érte. Ez így helyénvaló. De biztos az, hogy minden terhet te, és csakis te vihetsz tovább? Mi volna, ha letennél néhányat mégis? Mi a legrosszabb, ami megtörténne?

Ha vállalod a következményeket, ha le tudod tenni azt a legnagyobb terhet, hogy mindenkinek és mindennek meg akarsz felelni, és végül rájössz, hogy vannak ennél fontosabb dolgok, akkor a léghajód először kissé megbillen a földön, és aztán lassan a levegőbe emelkedik. 

Felemelő élményben lesz részed. Mire vársz?

5. Légy együtt!

Nagy Belső Utazás, személyiségfejlesztés, önismeret, NLP, célkitűzés, önfejlesztő tipp, emberi kapcsolatok

Nem szeretném, hogy önző alaknak gondolj. Eddig arról írtam, hogy te vagy a fontosabb. Hogy a külső korlátok átléphetők, hogy a vállalások letehetők. Mások helyett magadat helyezd a fókuszba.

Miközben mindezek mellett továbbra is kiállok, mert hitem szerint csak így léphetsz ki egy beragadt élethelyzetből, szeretném felhívni a figyelmedet egy súlyos hibára, hogy megláthasd a másokban rejlő értéket és óriási lehetőséget.

Mindannyian emberek vagyunk. Kivéve a Tiplit, mert ő a macskám - de ő sem kivétel. A közöttünk lévő kapcsolódás ad értelmet az életünknek. Ha egyedül élnék a  földön, állatira unatkoznék, és a kutya sem volna kíváncsi arra, amit írok (még a Kókusz sem, aki tényleg a kutyám).

Amikor az ember ráébred arra, hogy a környezete bizonyos szempontból korlátozhatja, hogy a célok elérése nem másokon múlik, hanem saját magán, akkor sokan azt a téves következtetést vonják le, hogy mindent egyedül kell elvégezniük. Ez hiba. 

Fontos, hogy légy együtt másokkal. Segíts másoknak, és fogadd el az ő segítségüket. Sőt, ne csak fogadd el, hanem egyenesen kérj segítséget másoktól.

Vannak terveid a jövőre? Szerepelnek benne mások is? Remélem, igen. Egyedül nem megy minden. Az emberek értékesek. 

A legjobb, ha egy közösségnek vagy a része. Ha mindig tudsz számítani mások segítségére, és készen állsz arra, hogy segítő kezet nyújts a társaidnak. 

6. Légy magaddal!

Nagy Belső Utazás, személyiségfejlesztés, önismeret, NLP, célkitűzés, önfejlesztő tipp, énidő

Ezt úgy hívják, énidő.

Szükséged van a magányra. Nem a hosszan tartó, mardosó magányra, hanem a tartalmas, építő egyedüllétre. Senki sem érthet meg téged úgy, mint te magad. A saját belső erőforrásaid táplálhatnak a legjobban. Szükséged van rád.

Az énidőnek van néhány igen fontos kritériuma.

1. Rendszeres

Lehetőleg minden egyes nap tarts énidőt. Minimum félóra. Ha ennyit nem engedhetsz meg magadnak, akkor a helyzeted igen súlyos. Ebben az esetben egy órára lesz szükséged. Ha ennyit meg pláne nem, akkor legyen kettő.

Hétvégén is. Hosszú hétvégén is. Nem számít, hogy szabad szombat van, bedolgozós vasárnap vagy szerelemcsütörtök, esetleg dobszerda. Minden nap legyen meg az énidőd.

2. Magányos

Nem lehet ott veled senki. Nem kérheted meg a gyereked, hogy addig játsszon csendben, nem lehet bekapcsolva a telefonod, nem szövetkezhetsz a barátnéddal, hogy tartsátok meg együtt az énidőt. Csak te, és senki más. Elszeparáltan, elszigetelve, csendes magányban.

3. Rólad szól

Az énidő nem mosogatásra való. Nem a csekkek befizetésére és nem munkára. Az énidő csak és kizárólag a te saját fejlődésedet szolgálhatja.

Olvashatsz, tervezhetsz, meditálhatsz, alkothatsz - még dolgozhatsz is, ha az a saját céljaidért van, vagyis amit teszel, attól több leszel, fejlődsz.

Ha kedvet kaptál hozzá, és azon morfondírozol, MIKOR vezeted be a rendszeres énidőt, görgess vissza az első tipphez.

7. Írj!

Nagy Belső Utazás, személyiségfejlesztés, önismeret, NLP, célkitűzés, önfejlesztő tipp, kreatív írás

Ez a legkonkrétabb tippem. Nagyjából mindennel összeegyeztethető, az énidővel is.

Végtelenül egyszerű dolgot kérek tőled. Írj. Írd le a fontos gondolataid. Jegyzetelj, foglald írásba a terveid, vesd a papírra az ötleteid.

Lehetőleg kézzel. Legyen egy füzeted. Én a szabad írást részesítem előnyben, de mindenféle írás jót tesz, ha rólad szól. Az írásnak különös ereje van. Talán éppen azért, mert összehasonlítva a gondolattal, vagy az emberi beszéddel, sokkal lassabb annál. A leírt gondolatok fókuszáltabbak, erősebbek és ezért hatékonyabbak. Segítenek megtalálni az értéket a múltban, és megteremteni szintén az értéket a jövőben. Az írással beléphetsz a jelenbe. Megszabadulhatsz a stressztől, és felismerésekkel gazdagodhatsz.

Ha elkezdesz írni úgy igazán, hamar a legkedvesebb hobbiddá válhat.

8. Olvass!

Nagy Belső Utazás - Olvass!

Jaj, ez milyen fontos, és mennyire sajnálom, hogy ilyen piszkosul eldigitalizálódott a világ. Az még hagyján, hogy az elektronika túlfejlődött minket, a fő baj, hogy az emberek tálalva kapják a történeteket, a kalandokat, az új világokat.

Stephen King, a világ egyik legsikeresebb és leghíresebb írója azt mondja, hogy ha megnézed a Száll a kakukk fészkére c. filmet, utána képtelen leszel úgy elolvasni a könyvet, hogy MacMurphy alakja ne Jack Nicholsonként jelenjen meg előtted. Egy könyvet elolvasni jobb, mint egy filmet megnézni, mert a te elméd teremti meg a világot, s nem készen kapod azt.

Olvass. Hitem szerint szükséges olvasni ahhoz, hogy igazán jól fejlődjön a személyiséged. Olvass, amit akarsz. Önfejlesztő könyveket, mesét, regényt, bármilyen könyvet, csak olvass. Az elmédnek szüksége van az olvasásra, mint ahogy a testednek a táplálékra és az alvásra. Olvass!

9. Meditálj!

Nagy Belső Utazás - Meditálj!

Nem feltétlenül egetverően nagy dolog a meditáció.

Csukd be a szemed, lazítsd el a tested, s figyelj a légzésedre. Engedj el minden gondolatot, csak a pillanatra figyelj, önmagadra, a testedre, a szíved dobbanásaira.

S aztán mondj magadnak megerősítő állításokat. Szeretem önmagam. Elérem a célomat. Napról-napra egyre egészségesebb vagyok.

Képzeld el, vizualizáld magad előtt a megvalósult célodat. Lásd magad sikeresen, egészségesen, lelkesen. Éld át a saját boldogságod. Aztán vegyél néhány mély lélegzetet, nyisd ki a szemed, és folytasd a napodat jó kedvűen, feltöltődve.

Ez a tizenöt perces gyakorlat megalapozza a napod sikerét. És persze temérdek relaxációs anyagot, gyakorlatot és módszert találhatsz, amelyek ennél mélyebbre és messzebbre vezetnek téged.

Legyen a mindennapi rutinod része a meditáció.

10. Kövess valamit!

Nagy Belső Utazás - Kövess egy módszert!

Nem neked kell kitalálni, hogyan érheted el a célodat. Hasonló célokat már mások elértek, végigjárva a maguk útját. Hibákat követtek el, kudarcot vallottak, hogy aztán újra nekifussanak.

A legsikeresebbek meg tudják neked mutatni, hogyan érheted el te is a célodat.

Mindegy, hogy fogyókúrázol, meg akarsz gyógyulni, gazdag akarsz lenni, vállalkozást alapítasz, rajzolni tanulsz - bármi is legyen a célod, követheted azokat, akik tudják, mit kell tenned.

Mit kövess? Például egy tanfolyamot, egy módszert, egy könyvet, egy leírást, egy bármit. Ha van előtted egy pontos úti terv, akkor sokkal könnyebben célba érsz, mintha a saját fejed után mennél.

11. Maradj mozgásban!

Nagy Belső Utazás - Maradj mozgásban!

Ezt most két értelemben mondom. Fizikia és metaforikus értelemben.

Fizikai értelemben ne legyen kétséged affelől, hogy a testednek szüksége van a mozgásra. Nem ülhetsz egész nap egy képernyő előtt, és nem elég az a mozgás, hogy bemész a munkahelyedre, vagy elmész a gyerekért az iskolába. Testmozgásra van szükséged, sportolnod kell, friss levegőt kell szívnod. A mozgás hosszú távon nemcsak a testednek tesz jót, hanem a lelkednek is. Ne érezd úgy, hogy te kivétel vagy ez alól.

Metaforikus értelemben is maradj mozgásban. Soha ne állj meg a célod felé vezető úton. Természetes, hogy akadályba ütközöl. Hát akkor kerüld ki. Döntsd le. Bújj át alatta. S ha nem megy, keress másik utat. Mindig legyen egy B terved arra az esetre, ha leküzdhetetlen akadályba ütköznél.

Tedd fel magadnak a kérdést: Milyen eredményt értem el az elmúlt két hét során? Mekkora fejlődést értem el?

Ha semmit nem tudsz felsorakoztatni (a legkisebb eredmény is számít), akkor bizony változtatnod kell. Indulj el, és meg se állj a célodig!


Kérdések hozzád

Most, hogy a végére értél, kíváncsi vagyok arra, hogy

  • Mi az, amit már eddig is csináltál ezek közül?
  • Melyik az, amelyik a legközelebb áll hozzád?
  • Mi az, amivel szívesen kiegészítenéd ezeket a tippeket?

A válaszaidat örömmel olvasom a hozzászólások között.

  • Jaj, Tibi!
    Kicsit elvesztem. Jelentkeztem a belső írás tanfolyamra, azt írtad dec.30-án, hogy beregisztráltál, de fogalmam sincs, hogy lépjek be. Tavaly nyáron leblokkoltam, azóta nem csináltam semmit, már ami az NLP-t illeti. Más volt bőven. Betegség, kivizsgálás, sőt még sok hátra van a diagnózist illetően. Ezért is nagyon kellene az NLP. Az írás hátha segítene. Kérlek írd meg, hogyan tudok belépni.
    Köszönöm, Etelka

  • Sajnos nagyon sok minden nem fért bele eddig az időmbe…De miután sajnos a családi béke megkívánja, muszáj volt. és milyen jól tettem!!!Hónapok óta semmi görcs,ami megvan megvan…Van énidő,csavargas.. Pihenés.. Imádok varrni,érdekes most ez is belefer az időbe.. És még a lakás is rendben van😊Nagyon köszönöm,hogy ehhez hozzájárultak. Remélem a családi béke minnel előbb eljön,megerte…Igazán boldog vagyok,hogy ennyi idősen képes vagyok változni,és változtatni…

    • Kedves Bea, kívánom, hogy a családi béke is meglegyen! Köszönöm a hozzászólást!

  • Szia!

    Az írás mint gyakorlat már régóta működik, jelen pillanatban a gondolattérképet használom tervezésre. Az énidőre kiemelten figyelek. A magasabb célok foglalkoztatnak legjobban manapság, már csak azért is, mert mindig itt voltak a látóteremben, és nem tudtam mit is kezdjek velük, ám mára annyira erőre kaptak, piszkálnak, hogy már nem tudom tovább halogatni őket.
    Köszönet az írásért, jól jött ez az év végi összegzéshez. Gabi

    • Köszönöm, Gabi! Az elmetérképezés valóban remek eszköze a gondolkodásnak és tervezésnek 🙂

  • Tibi!
    Mindenben igazad van.Vannak olyan helyzetek,amiről nem tehetünk s mások tesznek olyat,amivel úgy érezzük nem lehet,vagy nehéz együtt élni.Bevetve minden erőforrást, semmi „de” , mégis mikor pl.plaztikázhatatlan sebet éget az arcunkba valaki ,s ezt el kell fogadni mivel megváltozhatatlan,nehéznek tűnik, vagy képtelenségnek elfogadni.Engedd meg,hogy a fenti írásaodra a Te egyik kis írásoddal válaszolják,hogy mennyire meg lehet érteni,merre mutatod az irányt,mert a megoldások bennünk vannak,amit pusztán ez a kis tőled idézet pár sor,ami az életemet megváltoztatta segített.Érteni,megérteni minden szavad, írásaid nagy lényegét.Poénnak hihető,pedig komoly jelentősége van.

    „Modern biológiai kutatások mára már kimutatták,hogy a Föld bolygón ma számtalan faja létezik a kifogásoknak,tovább azt is bebizonyították,hogy közülük mindegyik fáj egyértelműen a korlátok családjába tartozik.A kifogásokat nem kell félteni,hiszen minden tereptípuson remekül megélnek,rendkívűl gyorsan szaporodnak, nemcsak érintkezés,hanem kommunikáció útján is gyorsan terjednek,így egyáltalán nem fegyegeti őket a kihalás veszélye”.

    Aki eddig értette amit tanïtasz,átadsz,mutatsz,érti e kis írást is.Az irányt megmutatod,de helyettem S helyettünk nem léphetsz.Lépkedsz velünk egy táblán,a kezünket fogva,jókedvvel,játékosan,nem is hinnénk mekkora utat tettünk meg közben s mekkora a jelentősége.Akkor,amikor az égési sebet elfogadom,mert az élet fontosabb S a seb marad ha tetszik ha nem,akkor érezzük a távolság hosszát,amit megtettünk,játszva,mégis nagy belső erőforrásokkal,amit megmutatsz mennyi mindenre képesek vagyunk.
    Barátsággal,
    Erika

    • Köszönöm, Erika.

      Tudom, hogy nem mindenkinek egyformán könnyű alkalmazni ezeket a tippeket, így külön értékelem a te hozzászólásodat! Megtisztelő az értő figyelmed.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >